NRK Meny
Normal

Krever ny folkeavstemning i Halsa

En underskriftskampanje for ny folkeavstemning i Halsa er satt i gang på grunn av et ikke-eksisterende alternativ.

Valglokale

KAMPANJE: Intiativtakere i Halsa kommune har satt i gang en underskriftskampanje for å få ny folkeavstemning om kommunesammenslåing.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

I Halsa er det satt i gang et innbyggerinitiativ med innsamling av underskrifter for å få en ny folkeavstemning om sammenslåing.

Bakgrunnen er uenighet om grunnlaget for det vedtaket som politikerne har gjort om å slå seg sammen med Hemne og deler av Snillfjord.

– Det alternativet som fikk flertall, med Hemne, Aure, Halsa og Snillfjord har på sett og vis falt bort, på grunn av at Aure har sagt nei, sier Lars Olav Tuneim, som står bak kravet om ny folkeavstemning.

– Alternativet eksisterer ikke lenger

Thuneim roser kommunepolitikerne for sitt arbeid, men han mener at folkeavstemningen ikke kan legges til grunn når Aure valgte å stå alene.

– Flere av kommunepolitikerene våre uttalte i kommunestyremøtet at de stemte på grunnlag av folkemeninga, men den folkemeninga mener vi var basert på et alternativ som ikke lenger eksisterer, sier Tunheim.

I folkeavstemningen i Aure kommune gikk et klart flertall inn for at Aure skal fortsette som i dag.

Med en stemme overvekt for Hemne-alternativet i kommunestyret i Halsa, mener Tuneim at besluttningen kan bli snudd.

– Jeg mener det er verdt å prøve. Jeg tror at når det var så knapt, altså 7 mot 8 stemmer, så ser jeg en mulighet for at det kan endres.

Underskriftskampanje i Aure

I spørsmålet om retning av valg dersom de skal slå seg sammen med andre kommuner i Aure, var det et klart flertall for å gå nordover mot Trøndelag.

Der har det også blitt startet en underskriftskampanje for å få Trøndelag-alternativet realitetsbehandlet i kommunestyret, melder avisa Tidens Krav.

– Det viste seg at et klart flertall, hvis de måtte velge retning, ville stemt for alternativ nordover, og veldig mange som vi har snakket med rundt omkring i kommunen, sier at vi bør komme oss til Trøndelag, sier Olve Utne på vegne av gruppa, til avisa.