Normal

Kongen markerte Bjørnsonåret

En strålende opplagt kong Harald kom til Nesset prestegård i Romsdal søndag.

Kong Harald
Foto: Kjell Herskedal / Scanpix

Se TV-saken her

Blomsterbarna Jenny Merringdal og Håkon Angvik Bersås.

Blomsterbarna Jenny Merringdal og Håkon Angvik Bersås.

Foto: Roar Strøm / NRK
Kongen og fylkesmann Lodve Solholm.

Kongen og fylkesmann Lodve Solholm.

Foto: Roar Strøm / NRK
En nydelig dag i Nesset

En nydelig dag i Nesset.

Foto: Roar Strøm / NRK
Kongen kommer.

Kongen kommer.

Foto: Roar Strøm / NRK

På prestegården trådte Bjørnstjerne Bjørnson sine barnesko. Nessets ordfører Rolf Jonas Hurlen kunne neppe ha drømt om bedre forhold for årets store høydepunkt i kommunen, kongebesøket og avslutningen av Bjørnsonåret. Praktfullt sensommervær og en prestegård omkranset av en vennlig fjord og lett høstkledde fjell.

Tredje markering

Det har tidligere vært to nasjonale markeringer av at det i år er 100 år siden den store dikteren døde. Den første markeringen var i Oslo, den andre på Aulestad og Maihaugen og endelig den tredje og siste på Nesset prestegård og i Molde, der Bjørnson gikk på skole i sin ungdom.

Jeg velger meg april skrev Bjørnson. Denne dagen i slutten av august sto ikke noe tilbake for en aprildag på Nesset prestegård. Hit kom Bjørnstjerne Bjørnson som femåring. Han bodde på prestegården i hele sin barndom. 20 år gammel flyttet han, sammen med familien, fra Molde og Nesset til Søgne. Det skjedde etter at faren, Peder Bjørnson, hadde hatt en opprivende strid med embetsmenn i bygda.

Olavsrosen

På Nesset prestegård fikk kong Harald og publikum se et utdrag fra Bjørnsonspillet Auksjonen, for Peder Bjørnson solgte alt han hadde før han flyttet. Erik Fostervoll, Gro Kjelleberg Solli og Marit Aspås fremførte musikk fra Synnøve Solbakken. Et høydepunkt var tildelingen av Olavsrosen til Nesset prestegård. Formelt var det fylkesmann Lodve Solholm som sto for tildelingen på vegne av Inger-Lise Skarstein og Norsk Kulturarv. Siden kvalitetsmerket Olavsrosen ble tildelt første gang i 1993, har nå 119 norsk bygninger fått den. Skarstein sier at dette stempelet er viktig for å ta vare på historiske byggverk, som også Nesset prestegård er. Før avreisen til Molde rakk kongen en lunsj i fjøset på prestegården. I Molde ble han senere på dagen tatt imot av byens ordfører Jan Petter Hammerø og Bjørnsonfestivalens styreleder Arnt Sommerlund.

Frihetens tale

Som middelskoleelv i Molde fikk Bjørnstjerne Bjørnson også sitt første verk på trykk i form av et leserinnlegg i Romsdals Budstikke med overskriften Frihetens tale til moldenserne. Søndag kveld er det stor festforestilling i Bjørnsonhuset med jubileumsforestillingen Løft ditt hode der teatersjef Carl Morten Amundsen ved Teatret Vår har regien for en 90 minutter lang, tettpakket forestilling med og om Bjørnstjerne Bjørnson. Frihetens tale til moldenserne er naturligvis med. Ola B. Johannessen og Anne Krigsvoll var blant mange skuespillere og sangere Amundsen har hentet til byen denne kvelden. Samtidig markerte kong Haralds besøk i Nesset og Molde også starten på årets internasjonale litteraturfestival i Molde, Bjørnsonfestivalen.