Hopp til innhold

– Dette er på kanten av hva kommunene kan tåle

Streiken i kommunal sektor er over. Ansatte i kommunene blir bedt om å møte på arbeid til normal tid.

Unio streiker

Det har vært stor aktivitet under streiken. Nå kan bannere og faner pakkes ned, og de streikende kommer tilbake til jobbene sine i løpet av dagen.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

De streikende er onsdag morgen på veg tilbake til jobbene sine. KS mener at kommunene får det tøft som følge av oppgjøret.

Gunn Berit Gjerde

Gunn Berit Gjerde (V) sitter i hovedstyret i KS.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Løsningen er på kanten av hva kommunene kan tåle. Dette kommer til å gå ut over tjenestene i kommunene. Det er 0,7 prosent over det kommunene har fått penger til. Dermed har staten lagt et utilbørlig press på kommunene, sier Gunn Berit Gjerde i KS' hovedstyre.

Gjerde sier at mange kommuner allerede har en anstrengt kommuneøkonomi. Nå frykter hun at kommunene får det enda tøffere.

Kommunene må ta pengene fra det som går til tjenesteproduksjon. For hele lønnsøkningen er ikke kompensert fra staten. Nå må kommunene skjære ned på noe, sier Gjerde.

– Plutselig ny situasjon

Streiken ble avlåst like etter klokka 22.00 tirsdag kveld. Dermed våknet mange opp til en helt ny situasjon i dag, i forhold til slik situasjonen var i går formiddag.

Astrid Rønning

Astrid Rønning er streikegeneral i Kristiansund.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Akkurat nå er kanskje situasjonen litt rar for de streikende. Jeg er så vant til å ha en hel streikekomité rundt meg, skratter streikegeneral i Kristiansund Astrid Rønning.

Streikegeneralen møtte på streikekontoret klokka 7.00 også i dag, i tilfelle noen av de streikende ikke hadde fått med seg at streiken var slutt.

Alle hadde fått med seg at streiken var over. Ingen møtte opp her på streikekontoret, forteller Rønning.

– Verd å streike for dette

De ansatte i kommunal sektor får et generelt tillegg til alle på 2,7 prosent. minstelønnssatsene er justert og helgetillegg blir økt. Etter at organisasjonene kom ut fra det siste møtet med riksmegleren, presiserte forhandlingslederne at dette var et resultat det var verdt å streike for.

Det er klart man er sliten etter å ha streiket i 13 dager. Men det var verdt å ta denne streiken. Vi har et rekrutteringsproblem i offentlig sektor, og det kommer en eldrebølge. På bakgrunn av streiken har vi fått økt minstelønnssatsene. Også på andre punkt har vi oppnådd mer enn det vi hadde fra før, sier Rønning.

Kommunene informerer

Tidlig onsdag morgen er det forholdsvis lite informasjon om hvordan kommunene klarer å få i gang igjen driften fra onsdag morgen.

Ålesund kommune skriver på sine nettsider at de ansatte skal gjenoppta arbeidet «ved arbeidstidens begynnelse». For de fleste betyr dette onsdag morgen 6. juli til vanlig tid.

– De som er usikre må ta kontakt med arbeidsstedet, skriver Ålesund kommune på sine nettsider.

Skoler og barnehager har oppmøte etter vanlig plan.

Varselet om at streiken er over kom sent tirsdag kveld. Derfor vil nok skolene vise skjønn om noen av de aller yngste som har vært bortreist får praktiske vansker med å stille til første time, heter det på kommunens nettside.

– Diskuterer konsekvensene for eksamen

Ut over dette skriver kommunen at det er helt vanlig skole og helt vanlig barnehage og vanlig melding om eventuelt fravær fra skolen. Kommunen varsler også at de vil komme tilbake med informasjon til elevene i ungdomsskolene som er tatt ut til eksamen.

Ungdomsskolene som har eksamen på kjøreplanen fremover vil også komme med mer informasjon rundt disse onsdag morgen, står det på nettsidene til Ålesund kommune.

Molde kommune har også en svært kortfattet melding på sine nettsider. Streiken er over. De ansatte er tilbake på jobb onsdag 6. juni, heter det der.

Ved 7.30-tiden onsdag morgen er det Kristiansund kommune som presenterer den mest omfattende orienteringen om følgene av at streiken er over. Kommunen tar sikte på å gjenoppta ordinær åpningstid i alle tjenester fra onsdag 6. juni, står det på kommunens nettsider.

Kristiansund kommune lover også å oppdatere detaljert både på kommunens hjemmeside og på kommunens side på Facebook.

Sparsom fylkeskommunal informasjon

Oppgjøret gjaldt også fylkeskommunalt ansatte, og flere ansatte i Møre og Romsdal fylkeskommune var i streik. Blant annet gjaldt dette flere videregående skoler.

Fagerlia videregående skole, en av de videregående skolene som har vært rammet av streik, konstaterer på sine nettsider at streiken er over. Borgund videregående skole har lagt ut en klassevis oversikt som viser hvordan aktiviteten kommer i gang igjen fra onsdag morgen.

Klokka 7.50 onsdag morgen var fortsatt ikke Møre og Romsdal fylkeskommune sine nettsider oppdatert med informasjon i forbindelse med at streiken er over.

Sent tirsdag kveld ble det klart at kommunestreiken er over. LO Kommune, Unio, YS Kommune og Akademikerne er blitt enige med arbeidsgiverne, og de streikende i kommunene skal være tilbake på jobb onsdag.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL