Klar for Finnmarksløpet: – Den ultimate utfordringen

Finnmarksløpet er et av verdens hardeste trekkhundløp. To damer fra Møre og Romsdal står lørdag klare på startstreken, vel vitende om den tøffe utfordringen som venter dem.

Sissel Vollan

GULLKANDIDAT: Sissel Vollan fra Isfjorden har ambisjoner om å nå helt til topps i årets utgave av Finnmarksløpet.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Sissel Vollan

FORBEREDT: Sissel Vollan gjør seg klar til det lange løpet.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Lørdag starter årets utgave av Finnmarksløpet – Europas nordligste trekkhundløp. Hundekjørerne starter i Alta og etter flere hundre kilometer i ødemarka ender de opp igjen i Alta.

Løpet er en kamp mot naturen og egne tanker, når man i all ensomhet kjemper seg gjennom snøen. En av dem som skal ut på denne reisen er Sissel Vollan fra Isfjorden. Den neste drøye uka skal hun og hundene tilbakelegge drøye 500 kilometer.

– Det er den ultimate utfordringen når du driver med hundekjøring, også er det helt fantastisk å få oppleve stemningen og atmosfæren her i Finnmark. Her får jeg og hundene konkurrert mot de argeste konkurrentene, sier hun.

Det er derimot ikke helt uten bekymringer hun legger i vei med hundene.

– Rent fysisk blir jeg helt utkjørt og mentalt møter du deg selv i døra flere ganger i løpet. Når du kommer over målstreken og hundene har gjort jobben, er det helt fantastisk.

Her kan du følge løperne via GPS:

Laster innhold, vennligst vent..

Vil helt til topps

Eline Stette Tennfjord

START: Eline Stette Tennfjord legger ut fra start i Finnmarksløpet.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Vollan har vært med i det prestisjefulle løpet to ganger tidligere, med gode resultater. I år er det Norgesmesterskap og 39-åringen håper å vise samtlige konkurrenter ryggen.

– Det er ikke bare å bestille en kongepokal, men jeg er jo med for å konkurrere. Hvis jeg har stang inn, så skal det være mulig å nå helt til topps, mener hun.

Med en snøfattig vinter i nærområdet har det blitt mange bilturer til Bjorli og Brøstdalen for Vollan. Her har hun forberedt seg på det som venter på Finnmarksvidda, og hun har planen klar.

– I år har jeg flere lederhunder som jeg kan stole på, og vi har også gjort noen grep med tanke på hviletid. Jeg vil prøve å finne godfølelsen og følge samme oppskrift som i fjor, forteller hun.

– Litt stressa

Eline Stette Tennfjord

HUNDEKJØRER: Eline Stette Tennfjord gleder seg til å delta i Finnmarksløpet sammen med hundene sine.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Vollan er ikke eneste deltaker fra fylket som skal prøve seg i Finnmarksløpet i år. Også Eline Stette Tennfjord er klar til dyst, men kjenner samtidig litt på nervene.

– Jeg er litt nervøs nå, men når jeg kommer ut i sporet, skal det gå bra. Hundene også er litt stresset nå i starten, men det roer seg etter hvert, sier hun.

Det er første gang Stette Tennfjord skal kjøre det kjente hundeløpet, og det viktigste for henne er å fullføre.

– Jeg har aldri kjørt her før og jeg vet ikke hvordan løypa er. Jeg vet ikke helt hva jeg kan forvente. Jeg vet ikke hvilken plass jeg kommer på, og det er egentlig ikke så viktig heller, forteller hun.