NRK Meny

Hytteeierne i Stranda forlanger lik behandling

Forrige uke kom det fram at hytteeierne i Stranda kommune må betale dobbel eiendomsskatt sammenlignet med de fastboende. Det får hytteeiere som Odd Christian Øverland til å reagere.

Odd Christian Øverland

Odd Christian Øverland fra Ålesund, er leder i Roaldsida veilag og en av de flere hundre hytteeierne på Stranda, som nå mobiliserer for å klage på eiendomsskatten de pålegges av kommunen. Ifølge gjeldende takster er den det dobbelte av det de fastboende må betale.

Artikkelen er flere år gammel.

– Vi som hytteeiere er mer enn godt nok kjent med den økonomiske situasjonen i Stranda kommune, så det er ikke sånn at vi er mot prinsippvedtaket om eiendomsskatt, sier hytteeier og leder i et av veilagene på Strandafjellet, Odd Christian Øverland.

– Men vi har en forventning om å bli likebehandla, på en måte som vi oppfatter som rettferdig.

Jan Ove Tryggestad

Stranda-ordfører, Jan Ove Tryggestad, mener skatten er nødvendig.

Foto: Trond Vestre / NRK

Ordfører i Stranda, Jan Ove Tryggestad, forsvarte i forrige uke skatten. Han sa det var et nødvendig tilskudd i en hardt rammet kommuneøkonomi.

– Nå er det viktig at vi posisjonerer oss som innbyggere og hytteeiere i fellesskap for en utvikling, og i det bildet så ligger det innføring av eiendomsskatt. Dette er for å kunne håndtere kommuneøkonomien, sa Tryggestad 5. juli.

Diskriminerende

På den andre siden mente NHH-professor og ekspert på skatt, Guttorm Schjelderup, i forrige uke at forskjellig skattelegging er diskriminerende.

Nå ønsker hytteeierne klarhet i hvorfor forskjellene er så store.

– Vi kommer først og fremst til å koordinere dette med øvrige veilag og hyttelag i området, så vil vi selvfølgelig fremføre vår argumentasjon om urimeligheten i dette overfor ordføreren og kommunestyret for øvrig, og så forventer vi selvfølgelig at vi blir lyttet til, sier Øverland.

– Vi er viktige bidragsytere til den generelle økonomien i kommunen, og vi forventer da også at vi blir hørt.

Fristen for å klage på takstene i den innførte eiendomsskatten i Stranda er satt til midten av august.

Stranda vinter

Hytta til Odd Christian Øverland ligger flott til på Strandafjellet, like ved skitrekket. Øverland har lite forståelse for at kommunen velger å skattlegge hytteeiere dobbelt i forhold til de fastboende.

Foto: Odd Christian Øverland

Dobbel eiendomsskatt

I et brev NRK Møre og Romsdal fikk tilgang til i forrige uke, kommer det frem at fritidseiendommer skattlegges dobbelt i forhold til de fastboende sine eiendommer.

En sjablongpris som ganges med tallet på kvadratmeter gir grunnlaget for hvor mye en må regne med å betale. Eiendomsskatten i Stranda beregnes i dag som 2 promille, av dette grunnlaget. Øverste grense for beregning av eiendomsskatt ligger i dag på 7 promille.

I Stranda ligger sjablongprisen på 24.000 kroner i kvadratmetersats for fritidseiendommer, mens for fastboende ligger den på 12.000 kroner per kvadratmeter.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.