Her sitter kanskje fremtidens Magnus Carlsen

Det er ikke bare en verdensmester i sjakk som kåres onsdag kveld. Denne uken kjemper 110 elever om å bli sjakkmester på Hessa barneskole.

Sjakkturnering på Hessa barneskole

SJAKKMESTER: Magnus Carlsen har vekket sjakkinteressen hos det norske folk. Elevene ved Hessa barneskole vil bli like god. Nå kjemper 110 barn om å bli sjakkmester, og Marius Sagen Major er sulten på tittelen.

Foto: Nils-Atle Sundes / NRK

I kveld blir det avgjort om Magnus Carlsen vil bli verdensmester i sjakk for tredje gang. På Hessa barneskole skal det også kåres en vinner denne uken, der 110 elever har deltatt i sjakkturnering.

– Sånne toppspillere bruker så lang tid på trekkene sine. Her går det mye raskere, sier Marius Sagen Major, som er kvartfinalist i den store skoleturnering.

Sjakk kan gjøre elvene bedre

Det er en enorm sjakkinteresse blant skoleelevene. Sjakkinteressen er enorm etter at Magnus Carlsen har tatt verden med storm og elevene skal følge verdensmesteren tett i VM-kampen i kveld.

Chris-Rune Pickard

Chris-Rune Pickard, lærer ved Hessa barneskole.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

Til og med læreren synes det er et godt trekk at elevene sitter oppe om natten.

Jeg håper de får lov til det, men jeg tror ikke alle lærerne blir så fornøyd med det, forteller Chris-Rune Pickard.

Pickard mener sjakkerfaring blant unge gjør elevene bedre med skolearbeid.

– Det er veldig mye logisk tenking, og ikke minst konsentrasjon. De setter seg ned og tenker gjennom hva som er lurt å gjøre på neste trekk og trekket etter det igjen, sier Pickard.

«Flytt dit ... Flytt dit!»

Major er en erfaren kriger på brettet. Han har spilt sjakk siden han var fem år gammel.

Marius Sagen Major

Marius Sagen Major har spilt sjakk siden han var fem år gammel.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

– Jeg liker at man kan bruke hjernen sin. Øver man mye kan du bli kjempe god. Jeg øver mye på ulike trekk, forteller tiåringen.

Major liker å være offensiv i trekkene sine, og nå går han fra seier til seier i skoleturneringen.

– Sjakk er veldig spennende. Når man venter på at den andre skal flytte, da tenker jeg «flytt dit ... Flytt dit!». Om han gjør det får du en skikkelig god følelse på at du har vunnet. Det er veldig gøy.