Hopp til innhold

Her raser det leire nedover fjellsiden – så kommer det et miniras

RAUMA (NRK): Det buldret i flere minutter og leire begynte å renne nedover fjellsiden. Så kom det et miniras.

Etter flere minutter med buldring fra fjellet Mannen, kunne man se leire komme rennende ned fjellsiden.

Det har regnet mye i Rauma natt til lørdag. I løpet av fredag kveld og natt til lørdag har det gått flere småras ved Mannen. Ved midnatt var bevegelsene i den øvre delen av det rasfarlige partiet oppe en fart på 40 cm. Dette har blitt noe mindre i løpet av natten på grunn av mindre nedbør.

– Bevegelsene er nå på mellom 12–20 cm i døgnet, noe som er mindre, men fortsatt en god hastighet, sier geolog i NVE, Gudrun Dreiås Majala.

NVE avventer nå for å se hvordan fjellet reagerer videre på været før de eventuelt nedjusterer farenivået. NVE vil gi en ny statusrapport klokken 10.00 lørdag.

Mye buldring fredag

Dette er sjette gangen at NVE evakuerer de elleve beboerne som bor under fjellet Mannen i Romsdalen.

Men aldri før har det blitt hørt en så voldsom og kontinuerlig buldring fra fjellet.

Klokken 20.50 fredag gikk det et lite skred, som kanskje er starten på noe større.

I tillegg har det kommet leire nedover fjellsiden, noe som er et tegn på steinsprang.

– Det ser man ofte med slik aktivitet i fjellet. Steinsprang som er med på å løsne vannmetta masse, som tar med seg og forplanter videre nedover fjellsiden, sa geolog i NVE, Gudrun Dreiås Majala fredag.

Rødt farenivå

Fredag oppgraderte NVE farenivået for fjellet til rødt. Det er på bakgrunn av store bevegelser, stor sensitivitet for nedbør og værvarsel om kraftig regn – fredag kveld og natt til lørdag.

Det er akselererende hastighet i øvre område av det rasfarlige partiet. Hastigheten tilsvarer i øyeblikket 20–25 cm per døgn, ifølge NVE sin statusrapport kl. 22.00.

– Det er grunn til å tro at vi fortsatt kommer til å se at bevegelsene vil øke i takt med nedbøren som kommer, sa Dreiås Majala fredag.

– Aldri sett så mye bevegelse

Politiet har satt opp sperringer og innført ferdsels- og oppholdsforbud under fjellet. I tillegg er Raumabanen stengt og Sivilforsvaret er på plass for å bistå.

Nestkommanderende i Sivilforsvaret i Møre og Romsdal, Kaj-Roger Gråberg, sier til NRK at situasjonen fredag kveld er helt spesiell.

– De fire årene sivilforsvaret i Rauma har vært på vakt her oppe, har det aldri vært så mye bevegelse og så mye ras som nå, sa Gråberg.

Så mye som 120 000–180 000 kubikk kan rase fra det rasfarlige partiet i Mannen. Totalt har fjellpartiet bevegd seg fem meter de siste fire årene.

Gråberg mener at om fjellet raser i nær fremtid, vil det bli godt for dem som bor i nærheten av fjellet.

– Det er lov å håpe, men ikke råd å vite, sier han.

Se direkte fra Mannen i video under.

Direkte frå fjellet Mannen i Romsdal