Her har de dugnad for å få fiber til bygda

I mindre sentrale strøk kan det være lite lønnsomt for nettselskap å bygge ut fiber. Nå inviteres det til dugnadsbasert fiberutbygging. – Noen steder er vi avhengig av dugnad, ellers blir det for dyrt, sier Tussa.

Kjetil Ringstad og Peder Moldskred graver grøfter i Ringstaddalen.

Kjetil Ringstad og Peder Moldskred graver grøfter på dugnad i Ringstaddalen for å få fiber.

Foto: Wilhelm Støylen / NRK

I Ringstaddalen i Ulstein står de og graver grøft. Svetten siler, men flere hundre meter med grøft er unnagjort. Bakgrunnen er at de vil ha fiber til de 24 husstandene i bygda.

Dersom energi- og kommunikasjonskonsernet Tussa skulle ha bygd ut fiber her, ville egenandelen per husstand for ordinær etablering vært på omtrent 20 000 kroner per husstand.

– Det er jo en urimelig pris, sier administrerende direktør i Tussa IKT, Ivar Driveklepp.

Lokale ildsjeler ville ha dugnad

Men lokale ildsjeler ville ha fiber til bygda.

– Sønnen min fikk en provoserende mail om fremtidsvisjonene for nett her. Vi har hatt bredbånd som vi kaller bremsebånd, forteller initiativtaker Geir Ove Moldskred.

Da måtte det til et kompromiss for å få på plass en annen løsning for innbyggerne. Løsningen ble dugnadsbasert fiberutbygging.

Geir Ove Moldskred var initiativtaker for dugnadsfiber.

Geir Ove Moldskred (t.h.) var initiativtaker til dugnadsfiber.

Foto: Wilhelm Støylen / NRK

De fleste har gravd grøfter rundt sine egen hus, men i dag graver de også for en som er blitt syk og som ikke kan grave selv.

– Da stiller bygda opp, sier Moldskred.

Egeninnsatsen er nøkkelordet for å få til prosjektet. Dermed har de fått ned kostnadene slik at etableringsprisen for kundene ikke blir for høy.

– Om vi skulle ha betalt så mye som de antydet så er det klart at vi heller legger ned tid på dugnad. Vi vil ha fiber, og vi er nødt å ha det. Det var ikke alle som likte tanken, men det var nødvendig. Noen mente det burde være likt for alle kunder, men her ble det dugnad.

Det var Vikebladet som omtalte saken først.

Alle gjør sitt

Og uten mat og drikke, duger dugnadshelten ikke. Bodil Dale og Kristin Myrene hadde tatt på seg ansvaret for å steke vafler og lage saft under dugnaden.

Bodil Dale – Kristin Myrene

Alle stiller opp når det er dugnad, forteller Bodil Dale–Kristin Myrene.

Foto: Wilhelm Støylen / NRK

– Der er viktig at de som jobber og står på får mat og drikke, sier Myrene med et smil.

De er vant til å ta i et tak når noe må gjøres u bygda.

– Når det er noe som skjer, enten på skolen eller andre plasser, så stiller vi opp. Det er kjekt når vi er mange som samles, sier Dale.

– Skal man få gjort noe, så må vi gjøre det på dugnad, sier Myrene.

Dugnad for fiber også andre steder

Det samme dugnadsprosjektet har Tussa etablert på Sandsøya og Kvamsøya. Der blir egenandelen for kundene dyrere fordi kablene ikke kan graves ned, men må opp i stolper i lufta, som er mer teknisk arbeid.

– Er det riktig at innbyggerne må gjøre dugnadsarbeid for å få fiber?

– Det er likt prinsipp for alle. Vi tjener ikke mer penger på en kunde i Ringstaddalen enn en kunde i Ulsteinvik. Vi har krav til lønnsomhet, og alternativet er at det ikke ville blitt utbygd, sier Driveklepp.

Grøftegravingen i Ringstaddalen startet i april, og Tussa tror at de allerede i mai vil ha koblet opp de fleste kundene i dalen.

– Vi ser en økende interesse for dette, og er det stor nok interesse lokalt så prøver vi å stille opp og gjøre det på denne måten.