NRK Meny
Normal

Havyard kutter 100 årsverk

Omstilling for å sikre fremtidig lønnsomhet skal være årsaken til kuttene.

Havyard 832 MkII

Hovedkontor til Havyard Group er lokalisert i Fosnavåg i Møre og Romsdal.

Foto: illustrasjon: Havyard/Gunnar F. / Harald M. Valderhaug

Det skriver selskapet i en pressemelding torsdag.

– Markedsutviklingen i det siste og forventninger til vedvarende lavere etterspørsel fører til at konsernet iverksetter ytterligere tiltak, skriver selskapet.

Reduksjonen i antall ansatte kommer ifølge selskapet som følge av både effektivisering av driften av selskapet og tilpasning av total produksjonskapasitet.

Må kutte ved de fleste lokasjoner

Den forestående nedbemanningen vil gjelde alle forretningsområdene i Havyard Group, men største andelen blir i Havyard Ship Technology og Havyard Design & Solutions.

Det vil bli reduksjoner i antall ansatte ved de fleste lokasjonene til Havyard.

Det er totalt ca. 780 ansatte i konsernet derav ca. 680 i Norge (Ca. 190 på Sunnmøre). Hovedkontor til Havyard Group er lokalisert i Fosnavåg i Møre og Romsdal.

Sjokkerte ansatte

Det er ennå uklart hvor mange stillinger som må kuttes på Sunnmøre.

Gunnar Larsen

Gunnar Larsen i Havyard utelukker ikke at nedskjæringene vil merkes i Fosnavåg.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

– Vi har allerede hatt en prosess opp imot arbeidstakerorganisasjonene. Vi har hatt et allmøte med de fleste ansatte i dag, og så skal vi bruke den nærmeste tiden fremover til å konkretisere hvor de forskjellige nedskjæringene blir, sier Gunnar Larsen senior visepresident i Havyard Group til NRK.no.

Larsen forteller at nyheten fikk blandet mottakelse blant de ansatte.

– Det var selvsagt ikke en hyggelig nyhet å komme med. Noen reagerte med sjokk, mens andre hadde kanskje forventet det. Om ikke krise så er det store utfordringer i bransjen, og det har det vært en stund. Vi har heller ikke forventninger om at dette vil bedre seg med det første, sier han.

Larsen utelukker likevel ikke at nedskjæringene vil merkes i Fosnavåg.

– Det er et relativt stort antall årsverk som må kuttes, og det vil merkes på alle områder. Hovedreduksjonen vil skje i divisjonene for skipsbygging og skipsdesign. Der har vi ansatte både i Leirvik og i Fosnavåg, og begge de avdelingene vil bli rammet på en eller annen måte, sier Larsen.

– Det er ikke en spesiell yrkesgruppe som er mer utsatt enn andre, så kuttene vil skje over hele linjen, fortsetter han.

Reduksjonen i antall årsverk skal ifølge selskapet gjennomføres i tett samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene og gjennom naturlig avgang og oppsigelser.

– De berørte vil bli informert i nærmeste framtid. Havyard, i samarbeid med NAV vil ha et tilbud om hjelp til å søke nye jobber, videreutdanning og andre tiltak, sier HR direktør Kvalsund.

Tilbake til normalen

Kapasiteten skal ifølge selskapet nå være tilbake til normalen etter en såkalt «boom» i næringen som har vedvart siden 2005.

– Den ekstraordinære boomen har nå gått over i et marked med lite etterspørsel og ekstremt prispress, spesielt innen offshore fartøy, sier Geir Johan Bakke, konsernsjef i Havyard Group ASA.

– Denne markedsnedgangen forventes å vedvare en stund og vi forventer heller ikke at neste oppgang blir like stor som den forrige. Derfor fortsetter vi prosessen med å omstille og effektivisere forretningsområdene i konsernet, sier Bakke.