NRK Meny
Normal

Havila kjøper Fjord1-aksjer

Sævik-rederiet Havila i Herøy får tilbudet om å kjøpe Møre og Romsdal Fylkeskommune sine aksjer i transportselskapet Fjord1.

Ferja Stordal
Foto: Fjord 1 MRF

Det ble bekreftet tirsdag formiddag under fylkestingsforhandlingene i Geiranger. Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik anbefaler politikerne å godta det tilbudet som Havila har lagt frem

Budet fra Havila er på 350 millioner kroner. Med utbytte betyr dette at Møre og Romsdal fylkeskommune vil få 362, 3 millioner kroner ved et salg.

Langsiktig og strategisk eier

Begrunnelsen for å velge Havila er at selskapet blir oppfattet som en langsiktig og strategisk eier. I følge begrunnelsen har Havila en investeringskapasitet som kan sikre Fjord1 sin posisjon som en ledende aktør innenfor fergedrift.

Ottar Brage Guttelvik

Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik åpnet pakken som inneholdt forslaget om salg.

Foto: Trond Vestre / NRK

Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik legger også stor vekt på at Havila har lokal forankring og har høy kompetanse innenfor skipsfart og verftsdrift.

Aksjeposten er på 41 prosent. Det er Sogn og Fjordane fylkeskommune som er hovedaksjonær.

I den avsluttende budrunden har kampen stått mellom Havila, fergeselskapet Tide og fergeselskapet Torghatten i Nordland.

Fylkestinget skal ta stilling til avtalen onsdag. Et knapt flertall i fylkestinget har ønsket å fullføre forhandlingene om salg.

Forkjøpsrett

Hovedaksjonæren Sogn og Fjordane fylkeskommune har forkjøpsretten til Møre og Romsdal Fylkeskommune sin aksjepost.

En av grunnene til at et stort mindretall ikke vil selge nå er frykten for at Sogn og Fjordane vil bruke forkjøpsretten. Det kan bety at de kjøper opp aksjene og selger videre for en langt bedre pris enn det Møre og Romsdal fylkeskommune får.

Nils R. Sandal

- Det er aktuelt å bruke forkjøpsretten, sier fylkesordfører Nils Sandal i Sogn og Fjordane.

Foto: Eldgrim Fossheim / NRK

Fylkesordfører i Sogn og Fjordane, Nils R. Sandal (Sp) sier det kan bli aktuelt å benytte seg av forkjøpsretten.

- Ja, det kan bli aktuelt. Men først må fylkestinget i Møre og Romsdal gjøre sitt vedtak. Så har vi to måneder på oss. Vi har ikke tatt stilling til dette, sier Sandal til NRK,

Spenning

Fylkestinget i Møre og Romsdal er nesten delt på midten i spørsmålet om salg av Fjord1-aksjene.

Arbeiderpartiet, SV, KrF og Venstre har vært i mot å gjennomføre et salg nå. Motstanderne av salg ønsker at begge eierne selger samlet. I tillegg vil prisen bety mye.

Høyre, FrP og Sunnmørslista ønsker å selge aksjesposten i Fjord1.

Senterpartiet er på vippen. Partiet har sagt ja til å gjennomføre salgsprosessen for så å ta stilling til det endelige tilbudet. Spenningsmomentet er om Senterpartiet sin fylkestingsgruppe vil komme til å dele seg under behandlinga av saken onsdag.

Verdt nesten en milliard

Det er gjort tre verdivurderinger av Fjord1. Den siste vurderingen som ble gjort i juni 2010 konkluderte med at Fjord1 var verdt 914 millioner kroner. Det betyr at verdien av Møre og Romsdal fylkeskommune sine aksjepost vil være 375 millioner kroner.

Salg av en minoritetspost vil som hovedregel innebære rabatter på opptil 20-30 prosent. Verdien ved et salg av minoritetsposten på 41 prosent vil dermed være 300 millioner kroner