Tyver tømte gullsmedbutikk på Sunnmøre for millionverdier

Politiet bekrefter tirsdag ettermiddag at tyver har fått med seg millionverdier fra en gullsmedbutikk i Ørsta på Sunnmøre. Innbruddet ble begått på profesjonelt vis, og ses nå i sammenheng med en rekke store tyverier fra norske gullsmeder.

Gullsmed tyveri

Gullsmedtyveriet ble oppdaget i dag tidlig. Politiet har startet etterforskningen.

Foto: Frode Berg / NRK

I hele dag har politiet på Sunnmøre arbeidet med å sikre spor på kjøpesenteret i Ørsta. Tyvene har banet seg veg gjennom vegger, og politiet føler seg sikre på at det er internasjonale kriminelle som står bak.

Krimteknikere har jobbet på stedet. Det er teknikere både fra det lokale lensmannskontoret og fra Sunnmøre politidistrikt i Ålesund, sier politibetjent Tore Bjørdal til NRK.

Gullsmed tyveri

Her har tyvene laget hull i veggen på kjøpesenteret for å komme seg inn i gullsmedbutikken.

Foto: Jannicke Susann Farstad / NRK

Tirsdag var store deler av senteret stengt, mens krimteknikerne foretok en nitidig granskning av stedet. Tyvene har banet seg veg gjennom hull de laget i vegger, og unngikk dermed å utløse alarmen.

Dette er mobile vinningskriminelle. Dette har vært godt planlagt, og det er profesjonelt gjennomført, sier Bjørdal.

Saken fortsetter under bildet

Created by InfoDispatcher

Se videointervju på stedet med senterleder Peder Lid.

Saget hull fra dametoalettet

Politibetjent Tore Bjørdal sier til NRK at tyvene har kommet inn gjennom blomsterbutikken Tilseth Blomster.

Senterleder Peder Lid opplyser videre at tyvene har tatt seg fra Tilseth Blomster, og over gangen til dametoalettet.

Derfra skal de ha saget hull i veggen og kommet seg inn i skapet med gullvarer – altså samme metode som ved Bjørklund Gull og Ur på Moa i Ålesund.

Tyvene har dermed ikke vært fysisk inne i butikken

– Hvordan kunne de unngå alarmene?

Senterleder Peder Lid Amfi Ørsta

Senterleder Peder Lid ved Amfi Ørsta.

Foto: Frode Berg / NRK

– Jeg vet ikke. Det kan hende de har funnet en dødsone, og ålet seg på gulvet. Det er vanskelig å si.

Mangler oversikt

Hagen forteller at de nå driver åstedsgransking, og innhenter bevis fra overvåkningskameraene tirsdag morgen.

– Det er litt for tidlig å komme med mer informasjon på dette tidspunktet, men vi ønsker tips fra publikum og informasjon fra de lokale i Ørsta som vet noe om hendelsen.

Ser koblinger

Brekket er bare ett i rekken av flere gullsmedtyveri i Norge de siste månedene. Senest i september ble Bjørklund Gull og Ur på Moa i Ålesund lettet for store verdier.

Også på Østlandet var det tyveri av lignende karakter i høst. Betjent Bjørdal bekrefter at de mistenker internasjonale kriminelle for å stå bak brekket, og er nå i full gang med å avhøre eierne av butikken, samt andre som befinner seg på senteret.

Hagen sier at de kommer til å jobbe tett med andre politidistrikt, på grunn av likheter i utførelsen av brekkene. Krimteknikere er tilkalt, og sperringer er satt opp.

Guttorm Hagen

Lensmann Guttorm Hagen i Ørsta.

Foto: Aina Rødal / NRK

– Vi ser at dette bare er ett av flere lignende tyveri i Norge, derfor er denne hendelsen noe som vedkommer hele bransjen og politiet på nasjonalt nivå. Vi kommer derfor til å samarbeide med andre politidistrikt om saken, sier Hagen.

– Uhyggelig

Senterleder Peder Lid er naturlig nok skuffet over at en av butikkene i hans lokaler har blitt utsatt for innbrudd, og sier han holder tett kontakt med de ansatte.

– Eierne av Bjørklund synes selvsagt det er uhyggelig å tenke på at det har vært slike folk inne, men de gir ikke uttrykk for å være redde.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.