Lørdag 8. juni skulle ha vært en dag i ren lykke for Frode Langdalen og familien som feiret både bryllup og bursdag.
Isteden ble idyllen avbrutt av innbrudd. Da han kom hjem var kjøkkenvinduet brutt ut av ramma og stod på vidt gap.
– Det virker som om de visste hva de ha de skulle ha tak i. De har vært i hele huset, åpna alle skap og skuffer. Men de tok kun med seg fotoutstyret mitt, understreker Langdalen.
UVISSHETENS VINDU: Langdalen, som selv er fotograf, dokumenterte innbruddet.
TYDELIG: – De visste hva de var ute etter. Jeg vet ikke om jeg var overvåka eller om de visste at jeg var borte og hva jeg skulle, utdyper Frode.
INGEN TREKK: Nytt vindu og låsesmed kom raskt på plass. Neste på lista er å få det pent og ordentlig.
Stjeler stadig dyrere ting
Ifølge Kari Mørk, sjefaktuar for skadeforsikring i Finans Norge, øker verdiene på tyveriene som gjøres her til lands. Mørk sier det betyr at flere av tyveriene er mer målrettet enn før.
Tall fra Finans Norge viser at det utbetales rekorderstatning etter innbrudd og tyveri. I løpet av årets tre første måneder har utbetalingene steget med 30 prosent, sammenlignet i fjor. Det utgjør 223 millioner kroner.
– Tyvene er langt frekkere i dag enn for noen år siden. De bryr seg ikke så mye om alarmen lenger, de holder på mens det uler siden de bare trenger et par minutter, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If.
GAMLE HØYDER: – Når ting åpnet opp igjen endret kriminaliteten seg dramatisk. Nå er vi der hvor at alt er som før, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If forsikring om utviklingen etter koronapandemien.
Foto: Pressefoto / IfIfølge Clementz er tyvene i tillegg mer målbevisste på at de skal ha med seg gjenstander av minst mulig størrelse og mest mulig verdi.
– Gullsmykker, forbruker elektronikk som er smått og dyrt, kontanter og dyre solbriller, vesker og klær er det som står øverst på lista til tyvene, sier kommunikasjonssjefen.
Han påpeker tjuvenes teft og at om de går på bad etter smykkeskrin og skap, til soverommet og sist til klesskapet har vært innom de fleste stedene de oppbevarer smykkene sine.
– Bryr seg ikke så mye om alarmen lenger
Langdalen forteller at tiden etter innbruddet har vært ubehagelig og at tankene svirrer rundt hele tida. Det eneste tyvene tok med seg i tillegg til kamerautstyr, var reservenøkkelen til huset.
– Jeg tenker på hvem det kan være og om de kommer tilbake igjen. I tillegg til at det er utrivelig at de har vært overalt i huset mitt og rota i sakene mine, sier han.
TRYGG: Gordonsetteren Holly på 14 år var hjemme mens innbruddet pågikk, men kom uskadd fra hendelsen. Nå tar hund og eier godt vare på hverandre etter hendelsen.
Foto: Erik André Bjerke / NRKFrode er en ivrig hobbyfotograf og elsker å ta bilder av dyr i naturen. Men takket være tjuvene for han ikke gjort dette på en god stund.
– Det føles jævla kjett, for å si det på godt norsk. Nå har jeg ingenting, konstaterer Frode.
Han har fått en verdivurdering på 122.500 kroner på utstyret som ble stjålet.
Etter innbruddet la Langdalen ut et innlegg på Facebook der han ba om tips dersom noen oppdager at utstyret hans selges. Posten er delt over 3000 ganger.
– Nå får jeg bilder av utstyr av folk ifra hele landet. De lurer på om det er mitt utstyr, men det er jo vanskelig å si om det er mitt eller ikke, sier Frode.
FOTOGRAF: Langdalen får ikke brukt kamerautstyret sitt til å ta bilder utendørs, slik han pleier. Nå må han nøye seg med å se på arkivmateriale.
Foto: Erik André Bjerke / NRKMange tyverier
Politiadvokat Ragnhild Hjermstad i Innlandet politidistrikt sier at de har en oversikt over hva som er stjålet fra Langdalen, men hun mener det er vanskelig å si noe om hvor målrettet og planlagt innbruddet var.
– Det er gjort åstedsundersøkelse og sikret spor fra åstedet. Vi håper på at en pågående etterforskningen vil lede oss til en oppklaring, skriver Hjermstad til NRK.
Politiet opplyser at det er registrert 87 tyverier fra starten av juni og til dagens dato, bare i Innlandet. 20 av tilfellene er grovt tyveri.