NRK Meny
Normal

Sikre på å bli enige om nettolønn for sjøfolk

De borgerlige partiene er sikre på å bli enige om nettolønn for sjøfolk. Det har vært store sprik mellom partiene, og de rødgrønne stiller seg tvilende til uttalelsene om at en løsning er nærliggende blant de blå.

Debatt i Ulsteinvik

Nettolønnsordning for sjøfolk ble diskutert under debatt i Ulsteinvik.

Foto: Trond Vestre / NRK

Nettolønn for sjøfolk var ett av temaene som ble diskutert i debatten mellom listetoppene i Ulsteinvik torsdag. Dagens nettolønnsordninga, som skal oppmuntre til bruk av norsk arbeidskraft, betyr at rederiene får refundert skatten til sjøfolkene.

Arnfinn Ingjerd

Arnfinn Ingjerd i Maritimt Forum .

Foto: Trond Vestre / NRK

Arnfinn Ingjerd, daglig leder i Maritimt Forum Nordvest, utfordret listetoppene med problemstillinga og hadde som mål å få klare svar.

– Fikk du de svarene du ønsket?

– Nei. De skal heve nettolønnsordninga, og de skal gjøre den bedre og mer konkurransedyktig, men vårt krav fra Maritimt Forum, som representerer hele næringa, er at vi skal fjerne taket, og lovfesting, og få NIS (Norsk Internasjonalt Skipsregister, journ.anm.) inn, og det er ingen som er der, med unntak av Frp. Sånn sett har vi et stykke igjen, sier Ingjerd.

Tror på enighet

Harald Nesvik

Harald Nesvik i Frp tror en borgerlig regjering vil komme til enighet om nettolønnsordninga.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Høyre, Frp, Venstre og KrF kommer til å bli enige også om nettolønnsordning, sier Harald Nesvik fra Fremskrittspartiet, før han justerer egen uttalelse noe.

– Frp er det eneste partiet som vil lovfeste en fullverdig nettolønnsordning som sikrer sjøfolkene jobb i framtida. Det er det ingen av de andre partiene som vil gjøre, de vil bare justere på dagens system.

U-sving

Helge Orten

Helge Orten sier bare detaljer gjenstår.

Foto: Terje Reite / NRK

Det har lenge vært stor uenighet om ordningen mellom de blå partiene. Venstre har vist tommelen ned for hele ordningen, og i KrF og Høyre har mange ønsket en ordning som bare gjelder for offiserene.

Under debatten i går kom det derimot fram at mange har snudd i saken. Helge Orten fra Høyre tror en ny borgerlig regjering vil bli enig om ordninga.

– Vi har et ganske likt utgangspunkt, så må vi forhandle om detaljene i det. Men jeg tror at de borgerlige partiene vil komme fram til en veldig god og konkurransedyktig nettolønnsordning.

Else May Botten

Else-May Botten mener skinnet bedrar.

Foto: Trond Vestre / NRK

Han vedgår at det er stor forskjell på oppfatningene i Venstre og Frp.

– Det er det i utgangspunktet. Men Venstre har nå beveget seg veldig i retning av en mer konkurransedyktig nettolønnsordning, sier Orten.

Mener skinnet bedrar

Men representanter for de rødgrønne partiene er ikke overbevist. Else-May Botten fra AP tror ikke de borgerlige vil klare å bli enige.

– Det representanten fra Møre og Romsdal sier er noe helt annet enn de sier i Oslo, så det spriket står der fortsatt, fra Venstre til Frp.