NRK Meny
Normal

Frykter ringvirkninger i lokalsamfunnet

Offshorekrisen rammer ikke bare selskapene selv. I Herøy er flere redd for at krisen vil ha ringvirkninger i resten av samfunnet.

John Robert Moen, butikksjef Meny Fosnavåg

John Robert Moen er butikksjef ved Meny Fosnavåg. Han er også bekymret over

Foto: Berge Myrene/NRK

– Det er utrolig skremmende å se hvordan den utviklingen har gått, sier John Robert Moen som er butikksjef ved Meny Fosnavåg.

I Herøy kommune har blant annet Havila Shipping og Olympic Shipping kontorer og en rekke ansatte. De har begge fått merket konsekvensene av fallet i oljeprisen den siste tiden og mandag gikk de ansatte i Olympic frivillig ned seks prosent i lønn.

I Havila jobber de hardt utover kvelden for å få på plass fianansiering. Hvis ikke kan de bli overtatt av bankene.

– Det er utrolig mange arbeidsplasser som vil gå tapt og det er store ringvirkninger for mange underleverandører også, sier Moen.

Også for deg som driver butikk?

– Selvfølgelig, vi er avhengig av at folk handler mat her og når folk mister jobben er det mindre kjøpeevne. Så også vi følger situasjonen tett og håper på det beste, forteller han.

Tror markedet vil snu

– Alt må vel ta en ende, men hvor langt tid det vil ta er vanskelig å si. Her er mange andre rederi i Herøy som sitter i samme båt, bokstavelig talt, sier Moen.

Samme svar har økonomiprofessor Ola Grytten. Han tror oljeprisen vil snu til slutt, men vet heller ikke når. Her er hans forklaring på det som skjer i offshoremarkedet.

– Mange har ekspandert og det har gått så lenge oljeprisene har vært høye, men i fjor og i år har de falt dramatisk. Da blir aktiviteten mye mindre i offshoresektoren og dermed blir også fortjenesten mye mindre, og nesten ingen av rederiene klarer å betjene gjelden sin, sier han.

Mange rederier har tatt opp obligasjonslån. Noe som gjør situasjonen vanskeligere når man skal forhandle om nye avtaler. Grytten tror likevel at eierne av obligasjonslånene forstår konsekvensene.

– Når du tar opp obligasjonslån, er det veldig mange du låner penger av og veldig mange du må forhandle med. Men jeg tror at de fleste skjønner at hvis de ikke går med på å reforhandle gjelden, så vil mange av rederiene måtte legge inn årene og da har de tapt det de har lånt ut til de, sier økonomiprofessoren.