Tok farvel med Fred Kavli

I dag ble mannen bak Kavliprisene, Fred Kavli, begravet. Seremonien fant sted i Sira kirke i Eresfjord.

Kavli ble torsdag begravd i Eresfjord.

Tok farvel med Fred Kavli i Sira kirke i Eresfjord.

Sira kirke i Eresfjord

Begravelsen fant sted i Sira kirke i Eresfjord.

Foto: Remi Sagen / NRK

Slekt og venner fylte kirken i Eresfjord i dag. Blant blomsterkransene var det hilsener både fra konge og regjering. Fred Kavli har satt spor etter seg. Ikke minst som en varm og omsorgsfull person.

Fred Kavli var en norsk sivilingeniør, utdannet ved Norges tekniske høgskole. Kort tid etter utdanning, i 1956, reiste han til USA han gjorde karriere som oppfinner og forretningsmann. I 1958 startet han selskapet Kavlico Corporation i Moorpark, California. Firmaet ble en av verdens ledende produsenter av sensorer til kjøretøyer, fly og romfartøyer.

Les også:

Kavliprisen

Kavli solgte seg ut av selskapet i 2000 for to en halv milliard kroner. I 2005 ble avtalen om opprettelsen av Kavliprisen i astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap undertegnet av Fred Kavli, Jan Fridthjof Bernt preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, og daværende kunnskapsminister Kristin Clemet.

Stig Andersen laget TV-dokumenter om Fred Kaveli som sendes i reprise på NRK2 i dag, klokken 23:35.

Den høytidelige undertegnelsen skjedde på Det Norske Videnskaps-Akademi og Kavliprisene skal deles ut av Kavli Foundation og Det Norske Videnskaps-Akademi i fellesskap. I 2008 ble den første prisen delt ut av kronprinsen.

Mange donasjoner

Kavli er også kjent for sine donasjoner. I 2004 donerte Kavli 100 millioner dollar til forskningsinstitutter i USA og Nederland. I dag har stiftelsen finansiert 17 forskningsinstitutter i USA, Europa, Japan og Kina.

I 2006 ble Kavli utnevnt til kommandør med stjerne av Den Kongelige Fortjenstorden for fremragende innsats for Norge og for menneskeheten.

Les også:

Statsministeren takknemlig

Han døde 21. november i sitt hjem i Santa Barbara i California. Da dette ble kjent, var det mange som uttrykte sin medfølelse. Statsminister Erna Solberg skrev blant annet på Twitter:

– En ruvende skikkelse har gått bort. Vi er takknemlige for Fred Kavli sin mangeårige og fremragende innsats for vitenskapen, skriver hun.

Les også:

Fred Kavli er blitt kalt den nye Alfred Nobel - romsdalingen som med to tomme hender reiste til USA og ble multimilliardær. 9. september utdeles Kavli-prisene for første gang. Hvem er egentlig Fred Kavli?
Norsk dokumentar. Han er blitt kalt den nye Alfred Nobel - romsdalingen som med to tomme hender reiste til USA og ble multimilliardær. 9. september utdeles Kavli-prisene for første gang. Hvem er egentlig Fred Kavli?