Hopp til innhold

Forgubbing blant soppekspertene - Hvem skal vise oss hvilke som er giftig?

Høsten er sopptid. Det betyr også høytid for soppforgiftninger. Tar man kontakt med soppsakkyndige unngår man som regel å bli forgiftet. Men mange av soppekspertene begynner å dra på årene, hva gjør man da?

Spiss giftslørsopp

Giftslørsoppen er giftig og skal ikke spises.

Foto: Gro Gulden/Botanisk museum

Magne Husby

Magne Husby, leder i Molde og omegn soppforening, Risken.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Det er absolutt forbudt å spise sopp som en ikke vet sikkert at er spiselig, sier Magne Husby, leder for Molde og omegn soppforening.

Foreningen heter «Risken». Det er ikke et tilfeldig valgt navn. Det er ikke bare fordi det er en soppslekt, men det er også fordi det hvert år er mange tilfeller av soppforgiftning, forteller Husby mens han er på soppsanking i Rødsetåsen i Fræna.

– Må sjekke med soppsakkyndig


Høsten er her og mange er ute og leter etter middagsmat. Men det er ikke alt som havner i soppkurven som er trygt å spise.

Husby vil at alle som er usikre på hva de har med seg hjem tar kontakt med soppsakkyndige.


– Det er når en sanker på egen hånd, og tror man kan vite ut i fra bildet i en bok hvilken sopp man kan spise, at det ofte går galt, sier Husby.

Det er såpass store forvekslingsmuligheter at man må vite vet helt sikkert hva en plukker. Og da bør man rådføre seg med ekspertene.

Men det er ikke nødvendigvis så enkelt å få tak i, innrømmer Husby.

– Vi mangler soppsakkyndige for å kunne betjene publikum, sier han.

Selv fikk han sin soppsakkyndighetseksamen midt i 80-årene. Det fikk de fleste andre som har vært sakkyndige i Molde og omegn også.

Vil rekruttere blant ungdommen

Det er mange soppinteresserte folk i Norge, men det er gjerne ikke de yngre som vil på kurs for å bli soppsakkyndig. Husby etterlyser at flere ungdom melder seg på kurs.

– Det er en fantastisk hobby for naturinteressert ungdom .Det er en fantastisk vei inn i botanikken, så alle som skal jobbe i skog og mark og som interesserer seg for biologi, bør sette seg inn i dette feltet, sier han.


Forveksler spiss giftslørsopp med traktkantarell

Reidun Braaten

Reidun Braathen, leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund.

Foto: Privat
Hvit fluesopp

Mange forveksler hvit fluesopp med sjampinjong.

Foto: Norges sopp- og nyttevekstforbund
Spiss giftslørsopp

Giftslørsoppen er giftig og skal ikke spises.

Foto: Gro Gulden/Botanisk museum

Reidun Braathen, leder i Norge sopp- og nyttevekstforbund, vet at mange blir forgiftet av sopp hvert år. Hun forteller at det er noen sopper man forveksler oftere enn andre.

– Spesielt utenlandske blir forgiftet av sopp fordi de plukker sopp som ligner på det de har i sitt eget hjemland, men som er en annen sopp, sier hun.

Hun forteller at mange asiater som kommer til Norge forveksler hvit fluesopp med hvit sjampinjong og andre hvite spiselige sopper de har i Asia.

En annen sopp som hun ser mange norske har blitt forgiftet at er spiss giftslørsopp.

– Den kan forveksles med traktkantarellen.

Det gjør det ikke enklere for sopp-plukkerne at den ettertraktede traktkantarellen og den livsfarlige spisse giftslørsoppen, kan vokse side om side.

Flere hundre forgiftet hvert år

Lise Ringstad

Lise Ringstad i Helsedirektoratet sier at det hvert år er flere hundre som blir forgiftet av sopp.

Foto: Privat

Lise Ringstad er seniorrådgiver i giftinformasjonen i Helsedirektoratet. Hun synes ikke at traktkantarellen og giftslørsoppen nødvendigvis er så like av utseende, men at det er måten man plukker sopp på som kan skape problemer.

– De vokser tett sammen, og når man kommer innpå et felt hvor det er masse kantareller er det mange som ikke plukker en og en sopp. Da kan det fort lure seg med en giftslørsopp som har samme farge, sier hun.

Helsedirektoratet har ikke eksakte tall på hvor mange som blir forgiftet hvert år, for det kan kan være flere enn de som henvender seg til Helsedirektoratet.

– Hittil i år har det vært ett dårlig soppår er vår erfaring, det gjenspeiler seg i statistikken. Hittil i år har vi fått 185 henvendelser på akutte eksponering, sier hun.

Men i omtrent halvparten av de henvendelsene var det ikke fare for forgiftning, og det har heller ikke vært henvendelser hvor det har vært fare for alvorlig forgiftning, opplyser Ringstad.

I fjor fikk giftinformasjonen 642 henvendelser, mens i 2011 hadde de 999 henvendelser.

Forskjellige symptomer på forgiftning

Ringstad forteller at de forskjellige soppartene har forskjellige symptomer på om man er blitt forgiftet, og det varierer hvor lang tid det tar etter man har spist soppen, at man får symptomer.

Om man har spist hvit fluesopp vil man få en vannete, kraftig diare, og etterhvert kan man utvikle leversvikt og nyreskade, forklarer hun.

Denne soppen kan også påvirke leveren og kan utvikle seg til leversvikt og nyreskade. Her vil symptomene vise seg etter minst seks timer.

Spiss giftslørsopp er giftigst

Om man har fått i seg den giftigste soppen vi har her i landet, den spisse giftslørsoppen, er det små mengder som skal til for at man blir forgiftet.

– Den soppen følger vi opp om man kun har hatt den i munnen, sier Ringstad.

Og om man møter opp til soppkontrollør med en kurv full av kantareller, og så finner en liten del av en giftslørsopp, vil det anbefales til at man kaster hele kurven.

– Etter minst to dager får man influensalignende symptomer, magesmerte oppkast og diare, og noen vil etterhvert få symptomer på nyresvikt.

De giftigste soppene som fins i Norge er, hvit fluesopp, grønn fluesopp, flatklokkehatt, og butt og spiss giftslørshatt, forteller Ringstad som oppfordrer de som liker å plukke sopp om å se informasjonen Helsedirektoratet har på sine hjemmesider.

Stort ansvar

Det kan stå mellom liv og død når en som soppsakkyndig skal råde folk til hva de kan eller ikke kan spise. Likevel vil Husby at flere melder seg til tjeneste.

– De tar ansvaret kun hvis de vil selv, sier Husby, som vet hvilket ansvar dette er.

Men han vet ikke noe tilfelle hvor folk har blitt forgiftet etter at de har vært i kontakt med soppsakkyndige.

Arrangerer kurs på flere steder i år


Braaten i landsforeningen opplyser om at det i år allerede har vært arrangert kurs i Trondheim og Tromsø, og håper mange vil melde seg på kursene som også skal arrangeres i Molde og Kristiansand senere i år.

Hun mener at det ikke bare er eldre som er opptatt av sopp, men vedgår også at det er folk som er fedig med endel faser i livet som gjerne melder seg på kurs.

– Mange er engasjert i dette, men det er ikke småbarnsforeldre som melder seg på, sier hun.

For det tar tid. Selv om kurset går kun over to helger, så må man bruke ett år før man får sin eksamen.

– Man trenger den tiden til å kunne soppen ordentlig. Man må finne den samme soppen flere ganger før det sitter skikkelig, sier Husby.

Har du spist, eller er i tvil om du har spist giftig sopp, kontakt Giftinformasjonen for råd. De har døgnåpen telefon: 22 59 13 00.