NRK Meny
Normal

Politiet: – Har ikke vært et slikt tyveriomfang tidligere

De stjeler fra et bestemt type bilmerke og etterlater seg få tekniske spor. De siste dagene har politiet på Sunnmøre fått inn en rekke meldinger om tyveri av katalysatorer på biler.

Eksospotte

Ifølge politiet kutter tyvene foran og bak eksospotta før de tar de med seg hele eksospotta med katalysatoren i.

Foto: Hamann

– Til nå har vi fått inn to anmeldelser på tyveri av katalysatorer på totalt fire biler, men vi er kjent med at antallet er betydelig høyere. Det er snakk om 8-10 biler som det ble stjålet i pinsehelgen, sier politiførstebetjent Kurt Kim Stige i Sunnmøre politidistrikt til NRK.

Laster Twitter-innhold

Stjeler fra samme type bil

Katalysator

En katalysator inneholder små mengder av verdifulle edelmetaller, platina og palladium, som kan gjenvinnes.

Foto: Frode Dreier / NRK

Dette er ikke første gangen det meldes om tyveri av katalysatorer. Slike tyveri har skjedd en rekke steder rundt om i Norge. Senest på onsdag meldte Gudbrandsdalen operasjonssentral at et katalysatortyveri anmeldes.

Rundt påsketider fikk politiet på Sunnmøre også meldinger om denne typen tyveri.

– Vi får inn meldinger fra tid til annen om denne, men ikke i det omfanget som var i pinsehelga, sier Stige.


– Etter den første meldingen mistenker man at det kommer flere, og det gjør det erfaringsmessig. Men denne gangen har det vært veldig kort mellom raidene, sier teknisk ansvarlig i Brages bilforretning Thomas Rønnestad.

Flere kunder har tatt kontakt med bilforretningen i etterkant av tyveriene. Politiet opplyser at alle tyveriene som de har fått melding om er fra biltypen Toyota Hiace.

– Katalysatoren på disse bilene lett tilgjengelig. Det er greit å komme til på kort tid. Det mistenker jeg er den største årsaken, sier Rønnestad.

Les også:
Stortyveri av brukte katalysatorer
Tjuvar spekulerer i verdifulle katalysatorar
Tyver stjeler katalysatorer fra biler

Verdifulle edelmetall

Thomas Rønnestad

– Kundene kontakter oss fordi de merker det er mer bråk fra bilen. Når vi har sjekker så er katalysatoren i eksosanlegget kappet av, sier Thomas Rønnestad.

Foto: Brages Bilforretning

En katalysator inneholder små mengder av de verdifulle edelmetallene rhodium, platina og palladium, som kan gjenvinnes når den brukte bilkatalysatoren destrueres.

– Det blir bare spekulasjoner, men jeg tror ikke at de som stjeler katalysatorene gjør for å montere de på andre biler. Jeg antar at de vil utvinne edelmetallene og tjene penger på det. Det er eksepsjonelt små mengder, men prisen er ganske høy for disse stoffene, sier Rønnestad.

Å reparere bilen etter at katalysatoren er kappet av ligger på rundt 15.000 kroner.

– Tyvene etterlater seg få spor

Politiet opplyser at det er vanskelig å finne spor i saken.

– Det ser ut som tyvene bruker en form for rørkutter, kutter foran og bak eksospotta og tar med seg hele eksospotta med katalysatoren i. Det er en operasjon som etterlater seg forholdsvis få tekniske spor. Bilen står på bakken og tyvene kryper under, sier politiførstebetjent Kurt Kim Stige.

Nå har politiet varslet de andre politidistriktene og jobber nå med å finne ut om det har vært slike tyveri andre steder i landet slik at man kan samkjøre etterforskningen.

Laster Twitter-innhold

– Mer organisert kriminalitet

Politiet kan foreløpig ikke si noe om hvem som står bak tyveriene.

– Vi har ingen sikre opplysninger, men når det er et slikt omfang så kan det være nærliggende at dette er mer organisert enn guttegjenger eller tilfeldige lokale. Vi har en formening om at det er mer organisert.

Politiet ønsker fortsatt tips og ber folk som har vært utsatt for tyveri anmelde saken.

– Vi er avhengig av at folk anmelder forholdet selv om de ser på det som nytteløst. Sakene blir ofte henlagt raskt fordi vi ikke har en kjent gjerningsmann, men det betyr ikke at saken ikke blir jobbet med. Kommer vi over aktuelle kriminelle i saken så er vi avhengig av å ha anmeldelser, sier Stige.