Hopp til innhold

Denne delikatessen kan vi se mer av fremover

Fiskemetoden til haneskjell har vært forbudt i 30 år. Men en ny metode kan klare å plukke skjellene uten å ødelegge havbunnen.

Denne delikatessen, altså hanekamskjell, kan du komme til å se mer av i årene fremover hvis forskningsprosjektet til Ava Ocean og Sintef blir vellykket.

FORBUDT FISKEMETODE: Denne delikatessen kan vi komme til å se mer av i årene som kommer – hvis forskningsprosjektet til Ava Ocean og Sintef blir vellykket.

Illustrasjon: Øyvind Sandnes / NRK

Siden 1990-tallet har det i Norge vært forbudt å skrape havbunnen for å fiske etter haneskjell, selv om den metoden brukes over hele verden.

I flere år har selskapet Ava Ocean samarbeidet med Sintef for å utvikle en mer skånsom måte for å høste inn delikatessen.

Selskapene har, sammen med blant andre Havforskningsinstituttet, testet ut den nye teknologien som skal gjøre det mulig å plukke og sortere skjell fra havbunnen uten å ødelegge den.

– Vi er i ferd med å ferdigstille en båt med verftet som skal opp i Barentshavet, og igangsette et fiske som har vært stengt i 30 år, sier Øystein Tvedt, administrerende direktør ved Ava Ocean.

Øystein Tvedt, en fornøyd administrerende direktør ved Ava Ocean, foran det nye skipet Arctic Pearl som skal til Barentshavet for å sanke inn haneskjell.

Øystein Tvedt, administrerende direktør ved Ava Ocean, foran det nye skipet som skal ta turen til Barentshavet og starte med fisket etter haneskjell.

Foto: Tore Ellingseter / NRK

– Eksklusiv eksportvare

Nå har de gjort flere tester, og prøvd å finne ut hvor mye haneskjell som finnes i Barentshavet. På bakgrunn av det har de fått en femårig forskningskvote på å fiske opptil 15.000 tonn haneskjell i året.

De har også bygd om et 85 meter langt skip. Skipet heter Arctic Pearl, og ble døpt tirsdag. Deretter settes kursen mot Barentshavet.

Tvedt mener det ikke er tvil om at dette kan bli en eksklusiv eksportvare for sjømatnasjonen Norge.

Bestanden kollapset på 90-tallet

Bestanden av haneskjell kollapset etter kun et par sesonger med fiske på tidlig 90-tallet. Men nå ser det ut som den er tilbake igjen.

Det er en stor ressurs som ble fisket på 1980-tallet. Den ser ut til å ha tatt seg opp igjen, og er på nesten samme nivå som da.

Jan Sunde, pensjonert seniorforsker fra Havforskningsinstituttet, Selv var han med på å fiske haneskjell før det ble forbudt, og sier det nye redskapet er noe helt annet enn det de hadde før.

Jan Sundet, pensjonert seniorforsker ved Havforskningsinstituttet.

Foto: Tore Ellingseter / NRK

Det sier Jan Sundet, en pensjonert seniorforsker fra Havforskningsinstituttet. Selv var han med på fisket før det ble forbudt, og sier det nye redskapet er noe helt annet enn det de hadde før.

Da brukte vi svære skraper som ødela havbunnen. Vi ser den dag i dag spor fra det som skjedde for 40 år tilbake. Dette er en mye mer skånsom måte, forteller Sundet.

– Fremtidsrettet

Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef i Sintef, synes prosjektet er et flott initiativ.

Det er virkelig folk som tenker fremtidsrettet. Det er et langsiktig løp, men jeg er veldig imponert.

Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef i Sintef, synes prosjektet til Ava Ocean er et flott initiativ.

Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef i Sintef.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

Hun mener de har funnet en teknologi som verken ødelegger naturen, eller fører til økte CO₂-utslipp.

Man utnytter digitale teknologier på en god måte. Og at de får gjenbruk av et gammelt oljeservice-skip, det er en blomst i knapphullet, sier Bech Gjørv.

Klar for å gå i gang med prosjektet

Vi gleder oss til å komme i gang, begynne med prøvefisket, og det langsiktige arbeidet med å dokumentere hvordan det går an å fiske på en bærekraftig måte, sier Tvedt.

– Er du sikker på at dere lykkes da?

Det er tøffe forhold i Barentshavet, men jeg er sikker på at vi lykkes til slutt, sier Tvedt.