Hopp til innhold

Exit Haram kommune etter historisk vedtak i Stortinget

Med knapt flertall vedtok Stortinget torsdag å tvinge Haram kommune inn i den nye storkommunen Ålesund.

Brattvåg

Brattvåg er kommunesenteret i Haram kommune. Torsdag vedtok Stortinget å tvinge Haram inn i nye Ålesund kommune.

Maratondebatten om kommunereformen har pågått i Stortinget siden torsdag morgen og vedtaket ble gjort klokka 19.40 torsdag kveld. Vedtaket ble gjort med 86 mot 83 stemmer.

Det ble stemt over hvert enkelt forslag om tvang. I tre av tilfellene ble voteringsresultatet 85–84.

Sterke følelser

Det er sterke følelser knyttet til saken, og Arbeiderpartiet og Senterpartiet har varslet at de vil reversere tvangsvedtakene dersom det blir et regjeringsskifte.

Vedtaket i Stortinget betyr at antall kommuner bli redusert fra 428 til 354. 10 kommuner blir tvangssammenslått med andre.

Haram ville til Sandøy, men Sandøy vraket Haram

Flertallet i kommunestyret i Haram ønsket å slå seg sammen med Sandøy kommune, men politikerne i Sandøy valgte isteden å bli en del av en storkommune med Ålesund. Dermed valgte flertallet i kommunestyret i Haram å fortsette som i dag.

I folkeavstemninga i mai 2016 der valgdeltakelsen var lav, fikk storkommunealternativet en oppslutning på 19,1 prosent.

Inneklemt

Men da forhandlingene mellom regjeringspartiene, Venstre og KrF begynte i Stortinget ble det klart at Haram var blant en håndfull kommuner som kunne bli tvangssammenslått.

Argumentet som ble brukt, var at Haram var inneklemt mellom Sandøy, Ålesund, Skodje og Ørskog. Disse fire kommunene er blitt enige om å slå seg sammen til en felles kommune.

Venstre sikret flertall for tvang

Venstre møter underskriftsaksjon mot tvangssammenslåing i Haram

Andre Skjelstad og Pål Farstad møtte representantene for underskriftsaksjonen under Venstres landsmøte i Ålesund.

Foto: Trond Vestre / NRK

KrF sa til slutt nei, men Venstre har sikret flertall for tvang mot Haram og ni andre kommuner.

I Haram har dette ført til en mobilisering mot tvangssammenslåing – blant annet har det vært gjennomført en underskriftsaksjon. Til sammen 3.500 underskrifter ble levert til Venstres medlem i Stortingets kommunalkomite, Andre Skjelstad, under partiets landsmøte i Ålesund i april.

Men det hadde ingen innvirkning på Venstre som går inn for bruk av tvang.

– Det er et nederlag for lokaldemokratiet. Det er stor motstand mot dette i Haram, og følelsene er sterke, sier ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp).

Omstridt

Underskriftsaksjon i Haram

Spørsmålet om tvangssammenslåing har ført til en mobilisering i Haram.

Foto: Trond Vestre / NRK

Helt til det siste har det vært knyttet til spenning om flertallet ville stå seg under voteringa i Stortinget. Flertallet ville ryke dersom to av stortingsrepresentantene stemte mot.

Tvang er omstridt innad i Frp, og stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen (Frp) varslet at hun ville stemme mot sammenslåing av Agder-fylkene i regionreformen, og at hun også vurderte å stemme mot tvang i kommunereformen.

Da kommunereformen kom opp til votering stemte Godskesen mot tvang i tre av tilfellene.

Stortingsvalget

Spenningsmomentet nå er om stortingsvalget 11. september vil føre til et regjeringsskifte og et flertall for å gjøre om på tvangsvedtakene, og om Haram kommune vil søke om å få vedtaket omgjort.

– Hva Haram kommune vil gjøre da får vi ta etter hvert. Men det er naturlig at det blir en debatt i kommunestyret og i lokalbefolkningen, sier ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp).

Haram kommune har deltatt i arbeidet med å bygge nye Ålesund kommune siden det ble kjent at Stortinget kom til å vedta tvang mot kommunen.

Halsa og Hemne

Vedtaket i Stortinget betyr også at Halsa kommune blir slått sammen med Hemne og deler av Snillfjord i Sør-Trøndelag. Denne sammenslåingen er frivillig og forankret i en intensjonsavtale mellom de to kommunene.

Men en sammenslåing med Hemne er omstridt i Halsa, og vedtaket i kommunestyret i Halsa ble gjort med knappest mulig flertall.

Det er foreløpig ikke avgjort om den nye kommunen blir en del av en Trøndelagsregion eller Møre og Romsdal.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL