Hopp til innhold

Er redd sykehuset i Kristiansund forsvinner

Nybakte mødre i Aure kommune frykter nå at de knallharde helse-innsparingene skal ta fra dem sykehuset i Kristiansund.

Uro i Aure

Ved helsestasjonen i Aure treffer NRK på flere innbyggere som frykter helseforetaket sin sparekniv.

mandagens ekstraordinære styremøte i Helse Møre og Romsdal, kom det frem at helseforetaket mangler 95 millioner kroner for å få budsjettet for 2014 i balanse.

Nå er kravene til innsparinger lagt frem, og disse er knallharde.

Spesielt for sjukehuset i Kristiansund vil forslaga kunne bli dramatiske. Blant annet står sengeposten ved barneavdelinga i fare for å bli lagt ned.

Da NRK besøkte helsestasjonen i Aure, traff vi fire nybakte mødre, samt ansatte som alle frykter at sykehuset i Kristiansund skal forsvinne.

Elisabeth Jørgenvåg

– Jeg synes det er litt rart at man går inn for de forslagene som er gjort, uten å snakke med folk som er på grasrota, sier jordmor Elisabeth Jørgenvåg.

Foto: Roar Halten / NRK

– Det vil skape en enorm utrygghet. Reiseveien blir lang, og nærhet til sykehuset er bare å glemme, sier jordmor Elisabeth Jørgenvåg, som ble kåret til årets jordmor i Norge for fire år siden.

Må flytte

Vesle Sofie ble født i Trondheim, men det er fordi mamma Camilla Espetvedt er nyinnflyttet derfra. Nærhet til barneavdeling og sykehus er likevel viktig. Hun synes det er veldig synd dersom sykehuset i Kristiansund forsvinner.

– Hvis sykehuset forsvinner så må jeg jo hjem igjen, og det er ganske lang vei, sier Espetvedt.

Hun får støtte av Marita Myren Flaamo.

– Det blir en lang vei, og siden fødselen min gikk så fort nå, så går den sikkert enda fortere neste gang. Det er synd hvis en skal risikere å ikke nå frem til sykehuset, sier Marita Myren Flaamo.

Savner kommunikasjon

Nedleggelse er en frykt hun deler med mange, og som jordmor synes Jørgenvåg det er merkelig at helseforetakene ikke snakker med lokalbefolkningen før forslagene kommer på bordet.

– Jeg synes det er litt rart at man går inn for de forslagene som er gjort, uten å snakke med folk som er på grasrota. De trenger å høre hvor mye uro dette skaper, sier hun.

Baby aure
Foto: Roar Halten / NRK