NRK Meny
Normal

– Skaper mer attraktiv region

Næringslivet priser Eiksundsambandet. Tunnel- og brusambandet som knytter sammen kommunene på Søre Sunnmøre er gull verdt for bedriftene.

Stort oppmøte under opninga av Eiksundsambandet

Bildet er fra åpningen av Eiksundsambandet i 2008.

Foto: Janne-Marit Myklebust / NRK

Ulstein og Kleven
Foto: Arne Flatin / NRK

– Det er et samband som man godt kan bruke som eksempel i nasjonal sammenheng, sier Kjersti Kleven i Kleven Maritime.

Hun er full av lovord om Eiksundsambandet.

Nedbetalt på seks år

Innbyggerne og næringslivet i Hareid, Ulstein, Herøy, Sande, Ørsta og Volda ventet i årevis på at Eiksundsambandet skulle bli en realitet. Vinteren 2008 var det endelig åpning og håpet var da at sambandet skulle være bompengefritt i 2023.

Mer enn 40.000 personer og et stort tall på foretak og arbeidsplasser av både lokal og internasjonal karakter er brukere og trafikken har vært så stor at det vil ta bare seks år å betale ned Eiksundsambandet, i stedet for 14. Det betyr at bompengeperioden er over allerede neste år.

– Skaper mer attraktiv region

– Når en forkorter nedbetalingstiden der så sir det noe om effekten sambandet har hatt. Alt dette skaper en vesentlig mer attraktiv mer arbeids- og boregion.

Og sambandet har mye å si også for Kleven Maritime.

– Det betyr at vi har et mye større område vi kan rekruttere fra. Det blir realistisk for flere å pendle fra indre strøk, og med kombinasjonen med Kvivsvegen videre innover er det realistisk å rekruttere helt fra Hornindal og kanskje helt til Stryn, sier hun.