NRK Meny
Normal

Dømt til fengsel for hærverk ved Spjelkavik kirke

En mann i 40-årene fra Romania, som har oppholdt seg ulovlig i Norge, er dømt til fengsel i ett år og 10 måneder. Han er dømt for å ha brutt seg inn i klokketårnet ved Spjelkavik kirke og tømt brennbar væske utenfor tårnet.

Norges lover

Mannen er i Sunnmøre tingrett dømt til fengsel i ett år og 10 måneder. I tillegg til fengsel må han også betale nesten 40.000 kroner i erstatning til Spjelkavik kirke.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Mannen ble utvist fra Norge med fem års innreiseforbud i august 2015, fordi han ble dømt ved Sunnmøre tingrett til fengsel i ett år og en måned for blant annet overtredelse av utlendingsloven.

Spjelkavik kirke

10.juni.2016 klatret mannen opp i klokketårnet ved Spjelkavik kirke, ringte i klokkene og helte brennbar væske utenfor tårnet som han tente på.

Foto: SARA LOVISE ROALDSETH / NRK

Bakgrunnen for dommen var at mannen i mars 2015 returnerte til Norge til tross for UDI sitt vedtak i juli 2014 der han ble utvist med et innreiseforbud på to år.

I dommen nå fra Sunnmøre tingrett står det at mannen i juni i år kom seg opp i klokketårnet ved Spjelkavik kirke ved å bryte seg inn, ødela kjede på klokkene og ringte med klokkene.

Brennbar væske

Han har forklart at planen var at etter at han hadde slått i kirkeklokkene og politiet kom, ville han sette fyr på seg selv.

Trappen opp til tårnet var både smal og bratt og polititjenestemennene vurderte det som farlig å ta seg inn i tårnet for å pågripe tiltalte, står det i dommen.

Politiet stod utenfor tårnet og forsøkte å komme i dialog med mannen.

Oppe i tårnet slo den dømte mannen kniven i treverket før han senere kastet den ut i retning politiet.

Han kastet også brennbar veske utenfor tårnet som han tente på. Den brennbare væsken ble kastet i retning der de to andre polititjenestemennene stod.

Politiet fikk til slutt bistand fra brannvesenet, og mannen ble deretter pågrepet av politiet.

I tillegg til fengsel må han også betale nesten 40.000 kroner i erstatning til Spjelkavik kirke.