Dømt for to bildrap på fem år

En 48 år gammel mann er i tingretten dømt til seks måneders fengsel og tap av førerrett i fem år for uaktsomt bildrap – bare fem år etter at han sist kjørte ned og drepte en fotgjenger.

Nordmøre tingrett

Dommen ble forkynt her i Nordmøre tingrett denne uken.

Foto: Hansen, Bjørn / NTB scanpix

Det var i februar 2013 at den 48 år gamle mannen kjørte over fartsgrensen i narkotikarus med personbilen sin på Nordmøre.

På et tidspunkt under kjøreturen oppdaget sjåføren en person som gikk over et fotgjengerfelt. Den domfelte bremset kraftig opp og skjenet til høyre, men klarte ikke unngå fotgjengeren.

Sjåføren traff avdøde med bilens venstre forskjerm, og motorvognen kjørte ut i grøfta og traff en lyktestolpe.

Etter episoden ble tiltalte eskortert av vitner til et ventested ved en butikk. Der inntok han enda mer narkotika, etter at ulykken hadde skjedd.

Tidligere domfelt

I den aktuelle dommen blir det omtalt som skjerpende at den tiltalte mannen kjørte fort, at han var påvirket av narkotika, samt at han inntok rusmidler i etterkant av episoden.

Nordmøre tingrett

I dommen blir det også lagt vekt på at mannen kjørte ned og drepte en fotgjenger for fem år siden – i 2009.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

I tillegg blir det også lagt vekt på at mannen kjørte ned og drepte en fotgjenger for fem år siden – i 2009.

Den ulykken skjedde også i Romsdal, mens tiltalte jobbet som yrkessjåfør.

Mannen er i tillegg dømt for flere andre forhold før 2009, men disse har skjedd lenger tilbake i tid, og retten vektlegger derfor ikke disse.

Fengsel, tap av førerkort, erstatning

Tiltalte har tilstått handlingene sine, men tingretten finner ingen grunn til å gi strafferabatt, ettersom mannen ikke tilsto hvor grov uaktsomhet han viste da han brøt fartsgrensen uten å være oppmerksom på at den aktuelle strekningen hadde en fartsgrense på 50 km/t.

– Dette medfører at tiltalte er sterkt å bebreide, heter det i dommen.

Tingretten har bestemt at mannen skal dømmes til fengsel i seks måneder, samt miste førerkortet i fem år. Retten vurderte å ta fra ham førerretten for alltid.

Samtidig må domfelte betale 500.000 kroner i erstatning til de etterlatte.