«Kjøtteksportører» utførte seksten innbrudd - stjal verdisaker, pizza, alkohol og spillmaskin

Under påskudd om å komme til Norge for å drive kjøtteksport, gjennomførte to litauere hele seksten innbrudd i Møre og Romsdal og i Trøndelag.

Fengslingsmøte sunnmøre tingrett rettssal

I dommen fra Sunnmøre tingrett går det blant annet frem at begge de tiltalte får fire års fengsel, og taper førerretten i tre år.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Det var i februar i år at de to mennene på 26 år 28 år startet Skandinavia-turneen som gikk via Stockholm, før de deretter dro videre til Ålesund og Trondheim.

Mennene kom til Sunnmøre 6. februar og gjennomførte tolv forskjellige innbrudd i regionen, før de dro videre til Trondheim og utførte de tre siste.

Nesten samtlige innbrudd har de samme likhetstrekkene i form av at tyvene brukte brekkjern for å bryte opp veranda- eller kjellerdører, for så å ta seg inn i de ulike boligene.

Juveler, verdisaker, frossenpizzaer og x-box

Deretter gikk de målrettet etter gull- og sølvtøy, myntsett, bestikk, klokker, juveler, pc-er, kamera og andre verdisaker.

Det kan også nevnes at tyvene ved en rekke anledninger rasket med seg frossenpizzaer og alkohol, i tillegg til en x-box-spillemaskin og noen gardiner.

I dommen fra Sunnmøre tingrett går det blant annet frem at de to mennene ble pågrepet 20. februar i Trøndelag.

Skulle drive kjøtteksport

I retten skal de tiltalte ha nektet for innbruddene og hevdet at de var i Norge for å se på mulighetene for å drive kjøtteksport.

Sunnmøre tingrett hadde derimot liten tiltro til de tiltaltes historie. Som det fremgår av rettsavgjørelsen:

– Selv om det var vinter i Norge og man har å gjøre med røykte kjøttprodukter, vil en slik transport og oppbevaring være lite betryggende. Retten viser også til at de tiltalte ikke medbrakte brosjyrer eller annet salgsmateriale, skriver tingrettsdommer Nils E. Engeset i domsavsigelsen, og legger til:

– De har heller ikke kunne oppgi kunder de har vært i kontakt med, utover å navngi vanlige butikkjeder.

Etterforskerne fant tyvegodset på en campingplass i Trøndelag kort tid etter pågripelsen, og klarte å tilbakeføre disse verdisakene til innbruddene i Møre og Romsdal.

Mobile vinningskriminelle

Begge de tiltalte er tidligere domfelt for vinningskriminalitet i Tyskland og Danmark, og blir av retten kategorisert som såkalt «mobile vinningskriminelle».

Den 26 år gamle mannen ble dermed dømt til fire års fengsel, samt tap av førerrett i tre år.

Den 28 år gamle mannen fikk tre år og 10 måneders fengsel, og taper også førerretten i tre år.