Hopp til innhold

Dødsulykker stanset alle kurs – frykter at flere flyr ulovlig

Fem fatale ulykker førte til at Norges Luftsportforbund stanset all opplæring til speedgliding. Ventingen på et nytt regelverk har ført at flere flyr ulovlig, ifølge instruktør. Han frykter ulykker.

Speedgliding over Sunnmørsalpene

SPEEDGLIDING: Ekstremsporten har over 400 medlemmer og er populært flere steder i Norge. Man kan fly både på vinteren og sommeren.

Foto: Ole Martin Sæthermoen

Da Matias Haraldsen kom til Ålesund for å studere var det en ting han ønsket seg. Han ville starte med speedgliding.

– Det er på en måte en guttedrøm, sier han.

Haraldsen meldte seg på kurs i fjor, men alle ble avlyst. Grunnen er ikke korona, men alvorlige ulykker.

– Vi stanset kursingen innen speedgliding fordi vi over en periode på drøyt ett år opplevde fem fatale ulykker samt noen andre relativt alvorlige ulykker, sier fag- og avdelingssjef i Hang- og Paragliderseksjonen i Norges luftsportsforbund (NLF), Trond Nilsen.

Matias Haraldsen

DRØM: 24 år gamle Matias Haraldsen har utstyret til å kunne fly med speedglider, men det får han ikke brukt før regelverket er endret.

Foto: Remi Sagen / NRK

DRØM: 24 år gamle Matias Haraldsen har utstyret til å kunne fly med speedglider, men det får han ikke brukt før regelverket er endret.

Foto: Remi Sagen / NRK

Speedgliding er en egen gren i luftsporten. En speedglider kan minne om en paraglider, men skjermen er mindre for at det skal være mulig å fly fortere.

For å bli speedgliderpilot trenger du flygebevis, medlemskap og forsikring for å fly. Du må følge reglene til Luftfartstilsynet. Akkurat som en pilot som flyr et passasjerfly.

Rapporterer om at folk flyr ulovlig

Det nye regelverket jobbes med og vil ikke være på plass før tidligst sommeren 2021 på grunn av høringsfrister, sier Nilsen.

Og det har allerede fått negative konsekvenser, ifølge skolesjef og instruktør ved Voss Hang- og Paragliderklubb, Kjell Svanes. Klubben er størst i landet på speedglidingutdannelse.

– Vi ser at det er flere og flere som begynner å fly ulovlig fordi vi har en fullstendig stopp i utdannelsessystemet, sier Svanes.

Han sier instruktører rundt omkring i hele landet har rapportert dette til han.

– Det er en ting å ødelegge seg selv, men hvis man skal være uheldig å gjøre noe galt med noen andre folk, så er det virkelig et problem, sier han.

Kjell Svanes, nestleder i Voss HPK

SKOLESJEF: Instruktør og skolesjef Kjell Svanes i Voss Hang- og Paragliderklubb (Voss HPK). De han har fått høre som har flydd ulovlig er både utenlandske flygere uten norske bevis og folk som har flydd lovlig før. Andre har aldri hatt sertifikat.

Foto: Privat

Instruktør Helge Kvam Karbø på Sunnmøre mener man burde fortsatt med nybegynnerkursene og gjort det bedre istedenfor å stanse alt.

– På et kurs legger en opp til at det er helt trygt for den som er med, sier Karbø.

Men han er enig i at de måtte gjøre tiltak.

Umulig å følge med

Folk som flyr ulovlig kan bli straffet med bøter på flere tusen kroner. De kan bli anmeldt og miste utstyret, men de kan også risikere at forsikringen ikke dekker skadene – hvis de blir alvorlig skadet.

Men det er vanskelig å finne personer som flyr ulovlig.

– Jeg kjenner til to som har blitt bøtelagt for ulovlig flyging med paraglider og én med speedglider, alle i forbindelse med at de hadde en ulykke, sier Nilsen i NLF.

Han sier de vet om en gjeng som aldri har flydd lovlig, men de har ingen indikasjoner på at den gruppen har økt.

– Når det er sagt så er vi klar over at det kan bli mer ulovlig flyging både fordi utdanningen foreløpig er stoppet og fordi veien til speedgliderbevis vil være noe lengre enn før.

Kan ta paragliderkurs

Løsningen for mange nå er å ta paraglidingkurs og forhåpentligvis får bytte over til speedgliding, men hvor lang tid det vil ta, får man ikke vite før regelverket er klart.

I Voss er det mange som har meldt seg på kurs.

– Paragliderkursene er helt fulle. Folk må vente til 2022, sier Svanes i Voss HPK.

Matias Haraldsen forstår hvorfor noen velger å fly ulovlig.

– Det er klart det frister helt sykt å fly, men så har jeg på en måte såpass respekt for sporten. Du skal kunne ganske mye før du flyr, sier han.

Nå har han meldt seg på paraglidingkurs, og en vakker dag håper han at han får oppfylt drømmen med å fly speedglider.

Matias Haraldsen

MÅ HA NYTT UTSTYR: Matias Haraldsen har meldt seg på paragliderkurs. Da må han kjøpe nytt utstyr. Det vil koste cirka 20 000 for brukt og opp mot det dobbelte for nytt, sier han. Det ubrukte speedgliderutstyret må ligge på vent.

Foto: Remi Sagen / NRK

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL