NRK Meny
Normal

Det neste døgnet kan avgjøre

Det er ventet opptil 50 mm nedbør de neste 24 timene i de flomutsatte kommunene. – Det vil toppe seg det neste døgnet, sier regionsjef i NVE, Brigt Samdal.

Høy vannføring

Tung nedbør det kommende døgnet vil øke vannføringen i utsatte områder i fylket. Det er ventet mellom 30 og 50mm nedbør i indre strøk av Romsdal og Nordmøre de neste 24 timene.

Foto: Øyvind Sandnes

– Det er ventet så mye som fra 30 mm til 50 mm nedbør det kommende døgnet, sier meteorolog Kjersti Opstad Strand som omtaler denne mengden nedbør fra tre til fem 10-liters bøtter med vatn per kvadratmeter.

– Det er ganske mye, spesielt da i kombinasjon med snøsmeltingen, forklarer Opstad Strand, som mener risikoen for oversvømmelse i de utsatte områdene er høyst reell.

Meteorolog Kjersti Opstad Strand

Mye nedbør: Meteorolog Kjersti Opstad Strand melder 30 - 50 mm nedbør i de kritiske områdene det kommende døgnet.

Foto: Kamilla Pedersen

Kritisk døgn i vente

– Vi overvåker situasjonen hele tiden og det kommer altså veldig mye nedbør til indre strøk av Romsdal og Nordmøre nå, så her er fare for oversvømmelser, spesielt det neste døgnet, sier hun.

Det er altså mye nedbør kombinert med snøsmelting som gjør at NVE fortsatt har flomvarselet på nest høyeste nivå i hele åtte fylker.

NVE oppgraderte flomvarselet fra gult til oransje nivå før helgen.

– Vær på vakt

For Møre og Romsdal er det fremdeles spesielt Norddal, Rauma og Stranda som er mest utsatt for flomskader og oversvømmelser. Folk i disse områdene blir oppfordret til å være ekstra på vakt for økende vannføring det neste døgnet.

Brigt Samdal - Regionsjef Vest NVE

Topper seg: - Nedbøren det kommende døgnet vil gi en topp i forhold til flomsituasjonen, sier regionsjef i NVE, Brigt Samdal.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Alle må være nøye med at alle vannveier holdes åpne for å unngå errosjon. Ser man noe som kan skape problemer så kontakt teknisk etat i kommunen, råder regionsjef i NVE, Brigt Samdal.

Han mener det nærmeste døgnet kan bli avgjørende for om det blir flom eller ikke.

– Det er nedbøren det nærmeste døgnet som vil gi en topp i forholde til dette. Vi håper at i etterkant av dette døgnet vil det roe seg ned, sier Samdal.

– Mest bekymret for jordras nå

NRK gjorde en kort telefonrunde til et par de aktuelle kommunene. Både Rauma og Norddal kommuner opplyser at de skal være godt skodd for en eventuell flom det kommende døgnet.

– Vi holder øye med stikkrenner og at alle vannveier er åpne. Mer er det vel ikke vi kan gjøre. Så får vi se hvordan været utvikler seg, sier varaordfører i Norddal, Per Magnus Berdal.

– Du er ikke bekymret?

– Det kan jeg vel ikke si at jeg er. Vi som bor her er ganske vant med slike varsel. Vi er nok mest bekymret for jordras nå med den nedbørsmengden som er ventet. Men det er klart. Dette med flom ligger jo hele tiden i bakhodet, sier Berdal.