Hopp til innhold

Slik sikrer du deg mot flom

Forsikringsselskapa oppfordrer folk til å sikre boligen sin. Blir det oversvømmelse i kjelleren kan det fort bli dyrt.

Vannskade i kjeller

Begynner flommen å nærme seg, bør eiendeler som kan bli rammet av økt vannføring flyttes til et tryggere sted.

Foto: Forsikringsselskapet If

Det er stor fare for flom i åtte fylker og NVE følger vannstanden i elvene tett. Søndag sendte Meteorologisk institutt ut obsvarsel for indre strøk av Hordaland, Sogn og Fjordane og hele Møre og Romsdal.

Mandag er faren for flom fremdeles stor, og enkelte steder kan det komme opp mot 30–50 millimeter i løpet av dagen. Flytt campingvogner, biler og dyre gjenstander før det er for sent, er rådet fra forsikringsselskapet If.

Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz sier at det er godt å være forberedt hvis flommen kommer. Det vil variere veldig hva kostnadene ved flomskader kan bli. En ødelagt kjeller kan fort koste deg opp mot 400 000 kroner.

Sigmund Clemetz er kommunikasjonsrådgiver i If

Sigmund Clemetz, kommunikasjonsrådgiver i If, sier at det ikke skal så mye til for å sikre seg mot flom.

Foto: Forsikringsselskapet If

– Flytt ting du har i kjelleren. Møbler og verdigjenstander en eller to etasjer opp. Har du bil eller campingvogn som står utsatt til ute bør du flytte dem til et tryggere sted, sier Clementz.

Unngå tap av verdi

Norges vassdrag og energidirektorat (NVE) forbereder seg på femårsflom enkelte steder, og har mannskap i Odda, Voss, Luster, Lærdal og Aurland. I Møre og Romsdal er flomfaren størst i Rauma, Stranda og Norddal.

Mange har gode forsikringer, men enkelte ting er umulig å erstatte.

– Hvis man ikke flytter disse gjenstandene risikerer man fryktelig mye ekstraarbeid. Men man risikerer også at fotoalbum eller pc-er med bilder på går tapt. Disse minnene blir da tapt for alltid, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Han forteller at mange er veldig flinke til å sikre seg. De fleste stedene som nå er utsatt for flom har vært det tidligere.

– Følg situasjonen nøye gjennom media, nettsidene til NVE og også hva meteorologene melder, sier Clemetz.

Tipsene fra If

  • Vær tett på situasjonen: Følg media, meteorologene og NVE
  • Forbered deg: Flytt ting vekk fra der flommen kan ramme. Tøm kjelleren, flytt bilen, bobilen eller campingbilen. Pass på uteområdet. Hagemøblene og andre ting du har stående i hagen kan påføre boligen skade.

Krevende

Brigt Samdal - Regionsjef Vest NVE

Regionsjef for Vestlandet i NVE, Brigt Samdal.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Regionsjef i NVE, Brigt Samdal, sier at de har noen krevende dager framfor seg.

– Det er fremdeles mye snøsmelting, og det kommer også mye nedbør. Kombinasjonen av disse to gir en del utfordringer i vassdraga, sier Samdal.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL