Hopp til innhold

Lover bedre beredskap på DAB-nettet

Bernard Larsen i Norkring mener DAB-nettet er sikrere og mer robust enn det gamle FM-nettet.

DAB NRK MØre og Romsdal vises i display

DAB: Beredskapen på DAB-nettet skal være vel så god som på det gamle FM-nettet.

Foto: Remi Sagen / NRK

Bernard Larsen, Norkring

NORKRING: Bernard Larsen sier DAB-nettet er mer robust enn FM-nettet.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

8. februar i år sluttet NRK å sende på FM-nettet i Møre og Romsdal, og det har blitt erstattet med DAB-radio i denne regionen.

Dekningen skal være like god som på FM-nettet, og onsdag ble fylkesberedskapsrådet i Møre og Romsdal orientert om at beredskapen fremdeles skal være i P1s sendinger.

Ifølge Bernard Larsen i Norkring, som har ansvaret for driften av senderne, er beredskapen like god, om ikke bedre, enn før.

– Det er ikke noen dårligere beredskap på DAB-nettet om det av en eller annen grunn skulle gå ned. Da blir den reparert minst like raskt som når man hadde FM, forteller han.

– Mer robust

Det er NRK som står ansvarlig for beredskapskanalen P1.

Larsen er ikke bekymret for at det digitale DAB-nettet skal være mer sårbart enn det gamle analoge FM-nettet.

– Det har en sterkere infrastruktur og bedre distribuert, så det skal ikke være dårligere sikkerhet enn ved det gamle analoge nettet. Før var DAB matet fra hovedsenderne og hadde veldig mange omformere, men nå er det flere sendere. Da skal det være mer robust enn før, mener han.

Fylkesberedskapsrådet, Møre og Romsdal

BEREDSKAP: Fylkesberedskapsrådet følger med på presentasjon om det nye DAB-nettet.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Objektsikring mot terror

De fleste tekniske løsninger har imidlertid sårbare punkter, og for DAB-nettet er strømnettet den største feilkilden. Det finnes derimot reserveløsninger.

– På de største senderne har vi aggregater. Det er vel åtte stykker i Møre og Romsdal, og på noen stasjoner har vi minimum fire timers batteri-back-up, sier Larsen.

Vind, lyn og uvær er det som oftest skaper trøbbel for senderne, men det er også sårbare punkt for sabotasje og terror.

– Dette håndteres på samme måte som før. Selve stasjonene er ikke gradert, og vi kan ikke beskytte 3000 sendepunkter i landet. Så mye ressurser har vi ikke, og vi er avhengige av at heimevernet eller andre har objektsikring av disse. Da må de ta de som betyr mest og mest kritisk for infrastrukturen, forteller Larsen i Norkring.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL