NRK Meny
Normal

Meldt tørt og fint: – Kan bli lyngbranner

Brannvesenet i fylket frykter at det tørre og fine været som er meldt på nyttårsaften kan føre til lyngbranner. De minner folk om at hver enkelt står ansvarlig for egen oppskyting.

Fyrverkeri på Kristiansten festning

FRYKTER BRANN: Disse kan bli brannvesenets verste fiende på nyttårsaften.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Kjell Inge Mathisen

BRANNFARE: Kjell Inge Mathisen er brannsjef i Kristiansund. Han er redd for hva nyttårsaften kan bringe med seg.

Foto: Roar Halten / NRK

I år, som alle år tidligere, vil det bli skutt opp store mengder fyrverkeri på nyttårsaften. Akkurat det er brannvesenet vant til, men de gode værmeldingene kan være oppskrift på katastrofe.

– Det ligger an til å bli tørt og fint vær, så selv om det har vært litt bløtt i terrenget nå, tørker det fort opp. Det kan medføre at fyrverkeri kan starte lyngbranner langs kysten, mener brannsjef i Kristiansund, Kjell Inge Mathisen.

De foreløpige værmeldingene viser opp mot ti varmegrader og en laber bris over store deler av Møre og Romsdal.

Travel nyttårsaften i fjor

Nyttårsaften for snart ett år siden ble en travel aften for brannvesenet i fylket. Da måtte de ta seg av et titalls lyngbranner i Møre og Romsdal, og i Ålesund måtte de håndtere to store gress- og lyngbranner på Sukkertoppen og på Ellingsøya, samtidig.

De fleste fyrer opp noen raketter i løpet av den festlige kvelden og natten, men Mathisen minner om hvilket ansvar man har når man gjør det.

– Det er veldig viktig å gjøre oppmerksom på at det er den enkelte brukeren av fyrverkeri som står ansvarlig for det han driver på med, sier brannsjefen.

Om uaktsom bruk av fyrverkeri blir oppdaget kan man i minste fall vente seg bøter fra politiet, men noe totalforbud mot fyrverkeri er ikke et mål for Mathisen.

– For øyeblikket skal vi ikke gjøre det. Et totalforbud er en stor sak og da skal vi tenke oss veldig nøye om, sier han.

Natt til tirsdag måtte politiet minne folk om reglene for oppskyting:

Laster Twitter-innhold