NRK Meny
Normal

Blir ikke kvitt legionellabakteriene

Sykehuset i Ålesund sliter med å fjerne legionellabakteriene fra vannrørene. Bakteriene gjemmer seg i kriker og kroker i vannrørene.

Ålesund sykehus

Ålesund sykehus ble bygget i 1970. Legionellabakterien vokser muligens i blindsoner i vannrør-systemet på sykehuset.

Foto: Iver Bostad / NRK

Legionellebakteriene ble oppdaget i sommer. Undersøkelsene ble satt i gang da en pasient døde med legionellasmitte. Ledelsen ved sykehuset hevder imidlertid at pasienten ikke fikk smitten i seg ved sykehuset.

Likevel ble det oppdaget legionellabakterier i vannforsyningssystemet ved sykehuset.

Rørsystemene er så komplekse at det kan være soner der det vokser legionella, sier Else Jorun Strømsheim, teknisk-hygienisk direktør hos kommuneoverlegen i Ålesund til Sunnmørsposten.

Sykehuset har gjennomgått en rekke ombygginger siden 1970 og dette skal gi ekstra utfordringer. Det er satt i verk en rekke tiltak etter at det ble oppdaget legionella. Blant annet er det påmontert filter på vannuttak, noen dusjer er stengt og det er utført rensing av vannrør.

Nå viser nye kontroller, ifølge Sunnmørsposten, at Ålesund sykehus fortsatt har et legionellaproblem.

Nå har Ålesund sykehus fått en frist til 1. april 2014 til å dokumentere effekten av tiltakene mot legionella. I tillegg har sykehuset fått frist på seg til 31. desember 2014 med å få fjernet legionellabakteriene fullstendig.