Hopp til innhold

Rindal skimuseum kan bli Årets europeiske museum

Spenningen har bygget seg opp for representantene fra Rindal skimuseum som dei siste dagene har vært på besøk i Zagreb. Museet er det eneste i Norge som er nominert til prisen Årets europeiske museum 2017.

Kari-Elin Bolme Løfaldli

På Rindal skimuseum er det en unik samling med signerte premieski.

Foto: Magne Lillegård

Selv om Rindal skimuseum er et lite museum, og for mange ligger litt utenfor allfarvei, kan det altså stikke helt til topps i kåringen. For sjølv om det er lite, er det også ei perle med mange fine bygg og ei utstilling som ein kan huske når ein har sett den.

Og det er i tilfelle godt gjort, for konkurransen er stor. Over 40 andre museum rundt om i Europa konkurrerer om den samme prisen.

Det er Kari-Elin Bolme Løfaldli og Inga Dalsegg som representerer og skal presentere skimuseet i Kroatia lørdag kveld.

– Vi må fokusere de tingene som er unikt for oss. Vi ser at mange av de andre er veldig store, men vi får fortelle om det som er spesielt for Rindal skimuseum.

Skistav med elefant-utskjæring

De to blir nok sett på mer enn en gang, når avdelingsleder Bolme Løfaldli kommer i sin Rindalsbunad, mens kunstneren Inga Dalsegg har Rinsdalskofte og skistrømper.

Inga Dalsegg og Kari-Elin Bolme Løfaldli

Inga Dalsegg og Kari-Elin Bolme Løfaldli på vei ut av hotellrommet og til presentasjonen av Rindal skimuseum.

Foto: PRIVAT

– Vi har også med oss en gammel skistav, og den er ganske spesiell med utskjæringer av eksotiske dyr, elefanter og slikt. For de finnes det jo mange av i Rindal, ler Dalsegg.

Hun er usikker på om det er en fordel eller ikke å være et lite museum i kampen med de store. Litt inhabil kanskje, men Dalsegg mener Rindal museum har noe som er ganske unikt.

Til sammenligning forteller hun om et av de større museene som har rundt tre millioner besøkende i året og kunne skryte av 80 frivillege. I Rindal bor det et par tusen mennesker, og kan ikke skryte av millionbesøk. Men tilgjengjeld har skimuseet over 100 frivillige.

Bare en norsk vinner

Sammen med Bolme Løfaldli er denne venneforeningen noe hun vil trekke fram under presentasjonen.

– Det finnes nok flere skimuseum, men vi vil understreke den skimakerhistorien og det skimakerutstyret Rindal kan vise til. De skiene vi har er dessuten premieski, som alle er signerte.

Dalsegg benytter sjansen til å takke Nordmøre Museum og Rindal kommune for muligheten de har fått til å dra til Zagreb. Men hun tør ikke si for mye om vinnersjansene og aner at de kan bli for små.

– Det er bare et norsk skimuseum som har vunnet denne prisen før, og det var på tidlig 90-tall.

Skimuseum Rindal

Det unike for Rindal skimuseum er at det også har skimakerutstyr inne i sine lokaler.

Foto: Terje Reite / NRK