Politimester avviser regjeringens våpenforslag

Bevæpning av politiet bør ikke være opp til hvert enkelt politidistrikt, slik den nye regjeringen går inn for. Det mener politimester Arnstein Nilssen på Nordmøre.

Politimester Arnstein Nilssen

– Norsk politi bruker veldig sjelden våpen, og det er også svært sjelden at politiet opplever å bli skutt på. Jeg kan ikke se nødvendigheten av å gå med våpen på hofta, sier politimester Arnstein Nilssen.

Foto: Hans Thomas Eikrem

Mandag kveld la Erna Solberg og Siv Jensen frem regjeringserklæringen, som skal danne plattformen for den nye «blåblå» regjeringen.

Åpne for generell bevæpning i de politidistrikter der politiet selv mener det er den beste løsningen.

Justis, Regjeringserklæringen 2013

I denne erklæringen var det blant annet et forslag som sier at hvert enkelt politidistrikt kan bestemme hvorvidt de vil ha generell bevæpning av sine styrker.

Det synes politimester Arnstein Nilssen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt er et merkelig forslag.

Sigve Bolstad

Lederen for Politiets Fellesforbund (PF), Sigve Bolstad, uttalte at organisasjonen var positiv til bevæpning av politiet da de hadde årsmøte i Molde i februar.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jeg mener at dersom det skal være en generell bevæpning av norsk politi, så bør det være like vilkår for hele landet, sier Nilssen.

– Går for langt

Han stusser over at hvert enkelt distrikt skal kunne føre forskjellig praksis, og mener altså at slike avgjørelser bør gjelde for hele Norge.

På spørsmål om hva han synes om generell bevæpning av politiet, svarer Nilssen at han ikke er tilhenger av at betjentene skal gå med synlig våpen på kropp.

– Det er å gå litt for langt synes jeg. Norsk politi bruker veldig sjelden våpen, og det er også svært sjelden at politiet opplever å bli skutt på. Jeg kan ikke se nødvendigheten av å gå med våpen på hofta, sier han.

Han legger likevel til at politiet har fått bestemmelser om såkalt «fremskutt lagring av våpen», noe som betyr at betjentene har tilgang på våpen som ligger lagret i bilen dersom det skulle bli behov å bruke det.

Positive til bevæpning

Debatten om hvorvidt politiet skal bære våpen er velkjent, og senest i februar la Politiets Fellesforbund (PF) frem en samlet uttalelse om at de håper norsk politi blir bevæpnet innen fem år.

– Vi snakker ikke om at vi ønsker villvesttilstander eller noe sånt. Vi i politiet ønsker å gjøre en enda bedre jobb. Når vi havner i vanskelige situasjoner der tidsperspektivet er helt avgjørende, så ønsker politiet å ha våpen tilgjengelig, sa Bolstad i februar.

Bjørn Johansen

Bjørn Johansen var en av meningsbærerne NRK traff på gata i Ålesund tirsdag.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

I en fersk undersøkelse fra Politihøgskolen kom det frem at fremtidens politibetjenter er sterkt delt i synet på hvorvidt man bør bære våpen i tjeneste. En tredjedel var positiv, mens en annen tredjedel var negativ. Resten hadde ikke tatt stilling til spørsmålet.

På gata i Ålesund er det i alle fall flere som mener at politiet bør få lov til å ha enklest mulig tilgang til våpen, dersom de selv ønsker det.

– Jeg synes dette er et godt forslag, ettersom jeg tror politiet trenger våpen for å bekjempe kriminalitet. Jeg synes likevel ikke de bør gå med synlig våpen, sier Bjørn Johansen i det NRK treffer ham på gata.

Åse Molnes er av samme oppfatning.

– At politiet bærer våpen synes jeg er helt greit. De må få lov til å forsvare seg, og de vet jo aldri hvilke situasjoner de kommer opp i, sier Molnes.

Det lyktes ikke NRK å komme i kontakt med politimester Jon Steven Hasseldal i Sunnmøre politidistrikt for en kommentar.