Ap: Botten og Bjørdal ønsker fire nye år på Stortinget

Begge stortingsrepresentantene fra Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal, Else May Botten og Fredric Holen Bjørdal har sagt ja til renominasjon til Stortinget.

Else May Botten

Stortingsrepresentant Else May Botten har sagt ja til renominasjon. Det samme har Møre og Romsdal Ap sin andre stortingsrepresentant Fredrik Holen Bjørdal.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Botten som er bosatt i Molde, har vært stortingsrepresentant siden 2009 mens Holen Bjørdal fra Ørsta ble valgt inn på Stortinget første gang i 2013. Begge bekrefter at de ønsker å fortsette.

Også partiets første vararepresentant, Tove Lise Torve fra Sunndal, har svart ja. Torve var stortingsrepresentant i perioden 2009-2013.

Tapte tredjemandatet

I 2013 mistet Arbeiderpartiet det tredje stortingsmandatet sitt i Møre og Romsdal som partiet erobret i 2009. Høyre gikk også forbi Ap som det største partiet i Møre og Romsdal.

Fredric Holen Bjørdal, Stortingsrepresentant fra Ørsta (Ap)

Fredric Holen Bjørdal (Ap) har sagt ja til renominasjon.

Foto: Arbeiderpartiet

Nominasjonsprosessen er så vidt i gang i de politiske partiene. De fleste nominasjonsnemndene starter arbeidet sitt etter påske, og det er tradisjon at stortingsvalglistene blir avgjort før nyttår.

Første trinn er spørsmålet om de sittende kandidatene ønsker å bli renominert.

Spenningsmoment

Harald Nesvik

Harald Nesvik (FrP) er parlamentarisk leder i FrP og Mørebenkens grand old man.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Det største spenningsmomentet er hva som skjer i Fremskrittspartiet. Partiet har to representanter på Mørebenken i dag, Harald Nesvik fra Ålesund og Oskar Grimstad fra Hareid.

Harald Nesvik ble første gang valgt inn på Stortinget i 1997 og er inne i sin femte periode. Det betyr at han er helt i toppsjiktet blant de politikerne i Møre og Romsdal som har sittet lengst tid på Stortinget.

Dersom Nesvik fortsetter i fire nye år er det bare Kjell Magne Bondevik med åtte perioder som vil være foran ham på statistikken.

Nesvik ble valgt til parlamentarisk leder i FrP etter stortingsvalget i 2013, og har dermed hatt en av de mektigste politiske posisjonene på Stortinget.

Oskar Grimstad ble valgt inn på Stortinget i 2009 og fikk fornyet tillitt i 2013.

Ny KrF-topp

Et annet spenningsmoment er hvem som blir KrF sin toppkandidat ved stortingsvalget i 2017. Rigmor Andersen Eide fra Ålesund har forlengst gjort det klart at hun ikke tar gjenvalg. Dermed er topplassen ledig. Siiden 2005 har KrF bare hatt èn plass på Mørebenken.

De to navnene som blir hyppigst nevnt som nye toppkandidater i KrF, er Steinar Reiten fra Averøy som er første vararepresentant til Stortinget og gruppeleder for KrF i fylkestinget, og Arild Iversen, tidligere fylkesleder og ordfører i Volda.

Høyre må lete etter en ny andrekandidat. Før 2013-valget ble Elisabet Nørve fra Ålesund utfordret av Monica Molvær i kampen om andreplassen. Nørve som ble valgt til Stortinget første gang i 2001, seiret, men det lå i kortene at dette ble hennes siste periode.

Siden partiets førstekandidat i 2013, Helge Orten fra Midsund, er romsdaling er det forventet at andrekandidaten blir en kvinne fra Sunnmøre. Orten ønsker å svare partiet før han svarer media, men det er forventet at han tar fire nye år.