Ålesunds gater fylles opp av søppel

Aspøya i Ålesund er Norges tettest befolkede øy, og utplasserte søppeldunker skaper problemer for beboere.

Boss

SØPPEL: Søppeldunkene i Ålesunds gater fylles fort opp. Det tiltrekker seg kråker og andre skadedyr.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Beboere er fortvilet over at gatene deres fylles opp av søppel. Flere setter dunkene ut i gaten, på grunn av forskrifter om brannsikkerhet og fremkommelighet.

– Sånn skal det ikke være. Lokka på dunkene skal være lukket, med tanke på fugler og andre skadedyr, sier Tom Haugen, som er driftsleder i Årim.

Gro Kraft er direktør for Kunstkvartalet Kube, og mener ordningen ødelegger bybildet.

– Jeg synes det er veldig sørgelig at vi har fått søppeldunker på gaten på denne måten. De ødelegger ryddigheten i gatebildet, sier hun.

Mener det ikke er verdig for Ålesund

Kraft skjønner at det er praktisk for beboerne, men er redd for at noen skal slutte å bry seg om hvordan bybildet blir seendes ut.

Gro Kraft

Gro Kraft, direktør for Kunstkvartalet Kube, reagerer sterkt på hvordan gatene blir forsøplet.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

– Det medfører ofte at søppeldunkene blir stående åpne. Fugler kommer inn og folk kaster fra seg på gaten. Man kaster fra seg ting andre steder, for man slutter å bry seg om hvordan ting faktisk ser ut, sier Kraft.

Ålesundsregion interkommunale miljøselskap er heller ikke fornøyd med dagens tilstand. Nå planlegger kommunen store fellesanlegg for å erstatte dunkene.

– Vi er i gang med å finne måter å bli kvitt det på. Det skjer mer fremover nå enn det vi har greid å få til så langt, sier Øystein Solevåg, som er daglig leder i Årim.

Kraft mener søppeldunkene ødelegger verdigheten til jugendbyen.

– Dette er ikke verdig i Ålesund. Dette er også veldig praktiske søppeldunker, så om man først ikke har noe annet sted å ha dem enn på gatenivået, så er ikke dette måten man stiller dem opp på, eller slike bøtter vi ønsker å se. De er rett og slett veldig stygge.

– Folk venner seg til det

Kraft forteller at hun er redd for at folk skal venne seg til å ha søppeldunkene stående i gaten. Hittil er det ikke så mange som sier noe høyt om ordningen.

– Folk venner seg så veldig fort til. Folk er praktiske anlagt og tenker «okay, greit å la dem stå der». Men det gjør ingenting godt for vårt gatemiljø. For turisme så tenker jeg at dette er en katastrofe. Det er ikke slik det skal se ut når man ønsker å ta mot gjester til byen.

Søppeldunker

Søppeldunkene blir ofte stående med åpne lokk.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK