Hopp til innhold

Sier ja til utenlandske flagg 17.mai

Møtet på Ålesund-ordførerens kontor i dag etterlater ingen tvil: Aspøy skole er velkommen i barnetoget med jubileums-arrangementet, der flere nasjoners flagg inngår.

Steinar Ekrem og Bjørn Tømmerdal

Steinar Ekrem og Bjørn Tømmerdal på rådhuset i dag.

Foto: Inger Johanne Ruset / NRK

Ålesunds ordfører og 17.mai-komiteen er enige om at Aspøy skole skal få bruke de tosidige papirflaggene i barnetoget i år. Dett er klart etter at Ålesunds ordfører innkalte 17.mai-komiteen til et møte som ble avholdt fredag formiddag.

Utfallet av møtet er at Aspøy barneskole er hjertelig velkommen til å ha sin 90-års-markering i årets 17.mai-tog, forteller ordfører i Ålesund, Bjørn Tømmerdal i det møtet ble avsluttet på hans kontor i toppen av Ålesund rådhus.

Flaggsaka, Lindin og Tømmerdal

Her er Roger Lindin i 17.mai-komiteen og ordfører Bjørn Tømmerdal på veg inn til møtet.

Foto: Inger Johanne Ruset / NRK

Aspøy skole 90 år

Ordfører Bjørn Tømmerdal valgte å innkalle 17.mai-komiteen til møte, etter at det utviklet seg en strid i sunnmørsbyen.

Spørsmålet var om Aspøy skole skulle få lov til å ta med andre flagg enn det norske i barnetoget. Skolen feirer 90 år, og er en sentrumsskole med barn fra mange nasjonaliteter.

I forbindelse med jubileet hadde barna tegnet flagg, der flere nasjoners flagg var tegnet på små papirark. Skolen søkte om å få ta med disse små flaggene i toget. Særlig på sosiale medier utviklet det seg en diskusjon, der frontene til tider var steile.

– Vi avklarte saken

I dag er det gjennomført et møte for å klargjøre hvilke standpunkt som faktisk gjelder. Etter møtet var det ingen uenighet å spore.

Møtet var helt greit. Vi avklarte saken, og var enige om å dra saken tilbake til det den handlet om. Dette er snakk om et lite jubileumsarrangement for Aspøy skole. Dette er ingen nasjonalflaggsak. Vi er enige om dette, og nå gler vi oss til en fantastisk fin dag, sier Steinar Ekrem i 17.mai-komiteen.

Beklager at det ble strid

I dag beklager 17.mai-komiteen at saken utviklet seg slik den gjorde, etter at de for en stund siden bad Ålesund kommune om råd.

– Saken spratt ut av alle proposjoner. Og det har aldri vært på tale at Aspøy skole ikke skulle være velkommen med sitt jubileumsarbeid i barnetoget, sier Steinar Ekrem. Han representerer Larsgården skolekorps i 17.mai-komiteen.

– Hva er dine forhåpninger for 17.mai?

– Jeg håper vi kan få lagt denne saken død., slik at vi er ferdige med den. Nå gleder vi oss alle sammen til 17. mai, og jeg håper vi får en fantastisk fin dag, sier Ekrem.

Ingen formell beslutning

I pressemeldingen fra Ålesund kommune, en stund etter at møtet var ferdig, blir det gjort klart at ingen formell beslutning er vedtatt.

– Verken den frivillige 17. mai-komiteen eller Ålesund kommune har mandat til å bestemme hva som er lovlig under feiring av Norges grunnlovsdag. Egne forordninger for Ålesund verken kan eller vil vi innføre. Det hører hjemme på et helt annet nivå, sier ordfører Tømmerdal.

Han er også klar på at de kun har sagt ja på forespørselen fra Aspøy skole, ikke til utenlandske flagg generelt.

NRK har nå stengt muligheten for kommentering av denne artikkelen på grunn av manglende kapasitet til å moderere alle innleggene gjennom natten og helgen.