Hopp til innhold

Falske påstander om bruk av norsk flagg i 17.mai-toget har ført til voldsom debatt på sosiale medier

Etter storm på sosiale medier måtte Ålesund kommune i dag legge ut sak på sine hjemmesider hvor de presiserer at Aspøy barneskole aldri har sagt at de vil fjerne det norske flagget fra 17. mai toget.

Fyret.nu sprer falske påstander på nett

Fyret.nu sprer falske rykter på nett etter en henvendelse fra en barneskole til 17. mai komiteen i Ålesund.

Foto: Skjermdump

«Små papirflagg laga av elever, de fleste norske og noen få med en "utenlandsk side", har fått nettsted som ikke bryr seg om Vær varsom-plakaten til å spre usannheter» står det på Ålesund kommunes nettsider i dag.

Bakgrunnen er at Aspøy barneskole har sendt en forespørsel til 17. mai komiteen i Ålesund. I forespørselen spurte skolen om de kunne få lov til å bruke noen flagg elevene selv har laget i forbindelse med 90 årsjubileet til skolen tidligere i år, i 17. mai toget.

«De aller fleste flaggene elevene har laget er norske, mens et klart mindretall har norsk flagg på den ene siden, og flagg fra elevenes opprinnelsesland på den andre» presiseres det på kommunens nettsider.

Aspøy barneskole skal i år gå fremst i toget i Ålesund, og tanken til skolen var at flaggene kunne være ett av flere innslag de tar med til barnetoget i år, for å vise kjennetegnene til skolen.

Falske påstander i nettpublikasjon

I dag har en artikkel laget av fyret.nu versert på sosiale medier. I artikkelen står det at «norske flagg ønskes fjernet fra 17. mai toget» og «Aspøy skole har i år besluttet å fjerne det norske flagget fra 17. mai toget». NRK har også mottatt mange henvendelser om artikkelen. Ordfører i Ålesund, Bjørn Tømmerdal er fortvilet over innholdet i artikkelen som ikke stemmer med virkeligheten.

Bjørn Tømmerdal (H)

Ordfører i Ålesund, Bjørn Tømmerdal, synes det er fryktelig trist at løgner er blitt spredd på nett.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

– Jeg synes det er trist at det har blitt en nasjonalistisk sak hvor det blir fremstilt slik at Aspøy skolen skal erstatte norsk flagg, med utenlandske flagg. Det er overhodet ikke det denne saken handler om.

–Fryktelig trist

Ålesund kommunen så seg nødt til å gå ut med en presiseringssak på egen nettsider etter at kommunen og Aspøy barneskole i dag har mottatt mange ubehagelige e-poster.

Ålesund kommune måtte legge ut presisering på nettsidene sine i dag
Foto: Skjermdump

– Det er fryktelig trist at denne saken, som er tatt helt ut av dimensjoner, har ført til så mange henvendelser og så mye oppmerksomhet i sosiale medier, sier Tømmerdal.

–Dumt for barna sin del

Tømmerdal presiserer at det er opp til 17. mai komiteen i Ålesund å avgjøre om elevene til syvende og sist vil få bruke flaggene, men er oppgitt over at løgner på nett har gjort at saken har fått en helt annen vinkel og dimensjon enn det ordføreren mener den fortjener.

– Jeg synes personlig det var en god ide å spørre om dette fra skolen sin side. Jeg vet selvsagt ikke hva 17. mai komiteen vil svare, men jeg synes saken er veldig trist på vegne av barna som totalt blir uskyldig skadelidende opp i dette, sier Tømmerdal.

Han har medfølelse med Aspøy barneskole som har mottatt mange stygge henvendelser i dag.

– Det må være vanskelig å være rektor på den skolen og oppleve at denne saken blir vridd til noe helt annet, sier han.

Nettavisen har også skrevet at Ålesund er spesielt belastet med kriminalitet noe kommunen også tar sterkt avstand til på sine nettsider:

«Ålesund kommune tar samtidig sterk avstand fra det som nå spres av feil fakta og insinuering av at Ålesund og Aspøy i særdeleshet er belastet på noe som helst vis» står det på nettsidene.

Det har ikke lykkes NRK å få en kommentar fra Aspøy barneskole i kveld.