Bondelagslederen advarer mot overproduksjon

Bondelagslederen i fylket advarer mot endringer i konsesjonslov og kvoter som kan gi overproduksjon.

Inge Martin Karlsvik

Inge Martin Karlsvik er skeptisk til endringer i konsesjonsloven for bøndene.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Den nye regjeringen varsler større råderett over egen eiendom for å få en mer kostnadseffektiv matproduksjon.
Leder i Bondelaget i Møre og Romsdal, Inge Martin Karlsvik, er skeptisk.

– Konsesjonsloven og kvotebegrensninger går mer på det praktiske landbruket. Jeg håper regjeringen er forsiktig før de gjør endringer der slik at vi ikke får en ukontrollerbar overproduksjon. Det er hverken forbrukere eller næringen kjent med, sier han.

I Regjeringserklæringa står det at Regjeringa vil gi den enkelte bonde større råderett over egen eiendom ved å oppheve konsesjonsloven, boplikten, delingsforbud og priskontroll.

– Dårlig resultat sist av å heve konsesjonsgrensene

Karlsvik mener at det i teorien er bra bøndene får mer selvråderett og selv kan bestemme hvor mye de vil produsere.

– Men i dag kan de aller fleste bøndene som driver med ku og sau produsere det dem vil. Naturen setter sine naturlige begrensninger hvor mye du klarer å høste. Men når det gjelder de lyse kjøttslagene, som gris og kylling som går på kraftfôr, så er det så enkelt at der kan man bare bygge større fjøs, sier han.

Resultatet av det mener Karlsvik var veldig dårlig.

– Sist gang konsesjonsgrensene ble hevet, fikk vi en voldsom overproduksjon som slo bunnen ut av markedet, og prisene gikk i gulvet for produsentene, sier Karlsvik.

Siste video/lyd

Norges jeger- og fiskerforbund ber kommunane ta ansvar - når Statskog sel seg ut av Møre og Romsdal. Forbundet vil at kommunane skal kjøpe eigedomane for å sikre at folk flest framleis kan jakte.
Alle naudetatane har vore på skulebenken i Molde. Samarbeid er fokus, og i dag var tid for å teste det dei hadde lært.
Snøen kom overraskande på mange denne veka. I Ålesund har kommunen avslutta brøyteberedskapen for sesongen. Det har mellom anna ført til ekstra ventetid for å rydde småvegane. Andre igjen - skor seg på dette.