NRK Meny
Normal

– Gir meg ikke før hele vraket er fjernet

Det russiske trålervraket i Hundeidvik i Sykkylven inneholder rundt 80 tonn olje. Oljen skal nå pumpes ut, men det er ikke godt nok mener ordfører Petter Lyshol.

Russisk tråler

Sidan orkanen 1. juledag i 2011 har den russiske tråleren lagt på 30 meters dyp i Hundeidvik.

Foto: Øystein Røimål

Lill Veronika Benjaminsen, seniorrådgiver i Kystverket, bekrefter overfor Sunnmørsposten at oljen fra det russiske trålervraket nå skal fjernes.

– Vraket skal tømmes for olje. Vi begynner å arbeide med utlysingsdokumentene og håper å ha lyst ut oppdraget før ferien, sier Benjaminsen.

Siden orkanen Dagmar 1. juledag i 2011 har den russiske tråleren lagt på sjøbunnen i Hundeidvik.

– Det er ikke godt nok for Sykkylven kommune at tråleren siden da har blitt liggende der, og jeg kommer til å holde presset oppe i denne saka til vraket er fjernet, sier Petter Lyshol (H), ordfører i Sykkylven til Sunnmørsposten.

Vil ha spleiselag for å fjerne vrak

Petter Lyshol

Ordfører i Sykkylven Petter Lyshol vil ha hele vraket fjernet.

Foto: Høgre

– Det er selvsagt positivt at de nå endelig vil fjerne olja slik at vi unngår at det pipler ut mer olje. Men jeg gir meg ikke før hele skipsvraket er fjerna, sier han.

Det er ikke avklart hvordan vraket skal tømmes for olje. Benjaminsen forstår godt at lokalbefolkningen i Sykkylven ikke er fornøyd før hele skipet er borte.

– Men det er i grunn ikke vårt hovedansvar. Vi skal først og fremst se til at det ikke oppstår lekkasje fra vraket, sier hun.

Petter Lyshol sier at statsråd Ketil Solvik-Olsen (Frp) har lansert ideen om et spleiselag for å få fjernet skipsvraket.

Da må både kommunen, kaieier, fylkesmann og departement bidra. Lyshol har tro på en slik løsning.

Lill Viktoria Benjaminsen i Kystverket understreker at dersom det skulle oppstå en akutt lekkasjesituasjon må de aksjonere før de har planlagt.