Hopp til innhold

– Vi prøver å dempe den indre kritikeren

Sju av ti personer med lettere psykiske sykdommer på Nordmøre, blir friske ved bruk av samtaleterapi gjennom prosjektet «Rask psykisk helsehjelp»

Hector Hovgard

Hektor Hovgaard sier resultatet av prøveprosjektet i Kristiansund har vært veldig godt

Foto: Anne Mari Flatset / NRK

Terapiformen startet i England og har vært prøvd i Kristiansund i fire år, forteller Hektor Hovgaard. Han sier at en «Recovery rate» er på 72,8 prosent, er et kjempegodt resultat.

Får se seg selv på en ny måte

Mange som sliter med lettere depresjon, angst eller søvnvansker har mye fokus på ting de ikke får til og mestrer.

– Vi jobber med å dempe den indre kritikeren, og de harde kravene mange stiller til seg selv. Vi lærer dem å snakke til seg selv på en mere vennlig måte, forteller Hektor Hovgaard.

Mange går på stram line

Hovgaard tror at tallet på de som tar kontakt med Rask Psykisk Helsehjelp i Kristiansund i år kommer opp i 400. Det kan være at de plages med angst, søvnvansker eller depresjon i en mild eller moderat form. Mange forteller at de sliter med å fylle forventningene de føler samfunnet har til dem.

Mann med hodet i hendene

Illustrasjonsfoto

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Hvorfor er det så vanlig?

– Vi kan jo spørre oss om det er en del av samfunnsutviklingen der det er et høyt fokus på prestasjon og mestring på alle livets områder. Da er det lett på føle at man kommer til kort, sier Hovgaard. Ofte er det knyttet til livsbelastninger som folk møter og stressbelastninger.

Les også: – Skam er følelsen av å ikke være god nok

En sånn type krise kan være et potensial for vekst og utvikling. Mange tar gode grep og livskvaliteten blir bedre for dem som få hjelp til å se seg selv på en mere positiv måte.

Håper å få fortsette

Rask Psykisk Helsehjelp i Kristiansund har vært et statlig prøveprosjekt. De bruker kognitiv terapi der man blir bevisst hvordan negative tanker påvirker både følelser og handlinger. Terapien blir gitt ansikt til ansikt eller via internett i kombinasjon med veiledning. Nå blir prosjektet avsluttet etter fire år, men Hektor Hovgaard håper det kan fortsette i kommunal regi.

Molde har også vært pilotkommune, og der er det allerede bestemt at det skal fortsette over nyttår. Tilsammen 12 kommuner var med på prosjektet fra starten for fire år siden. Senere har flere kommet med.

Les også: Ber om utsetjing av rus og psykiatritilbod