Hopp til innhold

– Skam er følelsen av å ikke være god nok

– Å kjenne på skam er en vond og ubehagelig følelse. Hvorfor er det populært å snakke om skam nå i forhold til tidligere, spør psykolog Peder Kjøs, og henviser til NRKs populære ungdomsserie Skam som treffer langt utenfor målgruppa.

Psykolog Peder Kjøs

Psykolog Peder Kjøs forklarer at skam er en naturlig følelse, men når vi føler oss avvist enten av oss selv eller andre, kan man føle på skam.

Foto: Monica Olaisen / NRK

I dag blir ungdom speilet hele tiden, særlig på sosiale medier. De får mer konkrete og direkte tilbakemeldinger på hvem man er og hvilke standarder som gjelder. Derfor er muligheten for å ikke være god nok, mer synlig enn tidligere.

– Ungdommens store spørsmål er hva er min plass, hvem skal jeg henge sammen med og hvem kan være glad i meg slik jeg er? Det er da de møter seg selv og sine egne begrensninger, og det er ofte skamutløsende, sier Kjøs.

Kjøs som også er kjent for programserien, «Jeg mot meg», holdt torsdag to ulike foredrag under Viken Senters jubileumskonferanse som nettopp omhandler begrepet og følelsen skam.

– Skam er følelsen av man ikke bra nok. At man ikke lever opp til andres standard, og heller ikke sin egen. Det man synes er vanskelig eller ubehagelig er så knyttet til seg selv, og det er det som er problemet. De fleste har ambisjoner over det man kan klare, også oppdager man et misforhold, det er da kan skammen kan komme, forklarer Kjøs.

Tapsopplevelser

– Jeg har følt skam etter å ha hatt noen tap i livet som gjorde det vanskelig for meg, og det gikk utover andre mennesker, forteller tidligere pasient ved Viken Senter, Vegard Steingrimsen.

Han har fått behandling i Eksistensielt team ved Viken Senter, og har vært frisk en stund. Nå er han tilbake som gjest, og forteller under SKAM-konferansen om at det som har hjulpet han mest er å være seg selv fullt og helt.

Vegard Steingrimsen og Peter Donders

Tidligere pasient Vegard Steingrimsen og terapeut Peter Donders ved eksistensielt team ved Viken – senter for psykiatri og sjelesorg i Bardu, traff hverandre igjen under jubileumskonferansen med temaet Skam. Steingrimsen forteller at han er vært åpen til venner og familie om sitt opphold på Viken, og at det er godt å få være seg selv, helt og holdent – Jeg har lagt bort alle masker, sier han.

Foto: Monica Olaisen / NRK

– Det var utrolig godt å være i ei gruppe på åtte personer, og få fortelle om ting som jeg aldri hadde fortalt til noen andre, og oppleve at jeg er god nok, sier Steingrimsen.

Terapeut og teamleder, Peter Donders forklarer at når man sliter med noe personlig, så er det vanlig å trekke seg tilbake, gjemme seg og føle på skammen.

– Da er det viktig å finne rom til å finne sitt ståsted i seg selv og frigjøre seg fra andres forventninger, slik at man ser at man er god nok, sier Donders.

Vegard Steingrimsen sier at han ikke har lært noen teknikk, men fått gode verktøy under sitt opphold ved Viken Senter.

– Det viktigste er at jeg har lært å bli glad i meg selv, stole på meg selv og være den jeg egentlig er. Nå er jeg tilbake som gjest og kjenner på Viken-følelsen, avslutter han.