Hopp til innhold

– Tungt å rive opp igjen disse sårene

MOLDE: (NRK) Far til avdøde i Spjelkavik-saken sier at ankesaken er belastende for de etterlatte.

Aktor og bistandsadvokat i Spjelkavik-saken

Magne Nyborg er aktor i saken, og Gerd Haagensen er bistandsadvokat for de etterlatte.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Frostating lagmannsrett startet tirsdag ankesaken etter Spjelkavik-drapet som skjedde i oktober 2014. En mann er dømt til 18 års fengsel for forsettlig drap på Åge Stavran (35).

Mannen har anket dommen.

Var fornøyd med dommen

Bistandsadvokat for de etterlatte, Gerd Haagensen, sier at de etterlatte var fornøyd med dommen fra tingretten, og at de nå er spent på hva lagmannsretten vil komme frem til.

Far til avdøde sier at det nå er en belastning at saken er kommet opp igjen

– Saken gikk for tingretten i juni, og det er klart at det tar tid å komme seg etter at man har mistet en sønn. Man vil ha fokus på å få sårene til å gro, og så kommer denne saken og river dem opp igjen, sier han.

Drapet ble i retten beskrevet som rått og brutalt. Avdøde ble stukket flere ganger med en brevåpner før han ble slått med en øks. Avdøde ble også funnet med to nesten helt avhugde tær, skader han har blitt påført etter døden inntraff.

Avviser at han har vært i narkotikamiljø

Forsvarer for den dømte 22-åringen, Håkon Sætre Rasmussen, hevdet tidlig i retten at drapshandlingen som hans klient er dømt for skjer mellom to parter som er i et voldspreget narkomiljø.

– Dette er ikke en utenforstående i miljøet, og fornærmede har vært en bidragsyter i den aggressive stemningen som var der, mener forsvareren.

Da far til avdøde inntok vitneboksen i retten avviser han at sønnen har vært en del av et narkotikamiljø.

– Politiet har avkreftet dette for meg. Han har aldri vært voldelig, det har han ikke vært i stand til på grunn av handikappet han hadde. Han var ikke i stand til å utrette noe trussel, og heller ikke i stand til å vegre seg mot noe.

Fordi sønnen var redusert etter å ha hatt et hjerneslag gikk han på sterke medisiner og han sier at det noen ganger ble for mye.

– Men da la han seg inn til rehabilitering på egen hånd fordi han ville holde seg på rett side. Han oppsøkte behandling når han hadde behov for det.

– Kan ikke forstå brutaliteten

Far til avdøde sier at drapet har vært veldig tøft for hele familien og at de ikke kan forstå brutaliteten over handlingene.

– Dersom ikke det som er kommet frem i retten er skjerpende, så forstår ikke vi hva som er skjerpende, sa faren i retten.

Han sier at mediedekningen som følger saken også har vært en stor belastning, og at de ser frem til å prøve å legge saken bak seg og gå videre.

Behandler ikke skyldspørsmålet

Selve skyldspørsmålet behandles ikke i lagmannsretten tirsdag, men 22-åringen som er dømt til 18 år for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter vil ha lagmannsrettens vurdering på om særdeles skjerpende omstendigheter er til stede.

Håkon Rasmussen, forsvarer i Spjelkavik-saken

Håkon Sætre Rasmussen er forsvarer for hovedmannen i Spjelkavik-saken.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Det vi først og fremst anker på er den rettslige vurderingen av om dette kan vurderes på en slik streng måte, eller om det skal vurderes innenfor normalregisteret for en slik handling, sier mannens forsvarer, Håkon Sætre Rasmussen.

Det andre punktet som ankes er straffelovens paragraf 132, tredje ledd,

– Min klient erkjenner å ha forsøkt å skjule sporene sine, men det tredje leddet her sier at man ikke skal få mer straff hvis man prøver å fjerne sine egne spor.

I tillegg til anken til den 22 år gamle hovedmannen, behandles også anken til en av de to andre meddømte i saken. Mannen, som nå er 20 år, er dømt for å ha tent på boligen til avdøde for å skjule spor etter drapet og likskjendingen, motarbeide etterforskningen og grovt skadeverk.

Den tredje mannen som er dømt i saken har erkjent straffskyld for å ha tent på leiligheten og ble dømt til fengsel i to år og fire måneder.

Begge domfelte som anker straffeutmålingen har tirsdag også forklart seg på ny i retten

Det er satt av fire dager til saken i Frostating lagmannsrett.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL