Hopp til innhold

– Ørsta og Volda må avklare de vanskelige spørsmålene

Mandag møttes kommuneledelse og politikere i Volda og Ørsta for å legge det videre løpet i arbeidet med å få avklart om de to kommunene blir slått sammen.

Stein Aam og Jørgen Amdam

Ordføreren i Ørsta, Stein Aam (Sp) og ordføreren i Volda, Jørgen Amdam (Ap) vil prøve å få avklart de vanskelige spørsmålene,

Foto: Trond Vestre / NRK

Det er bare 10 minutter å kjøre mellom kommunesentra i Ørsta og Volda. Likevel er det betydelig avstand og forskjeller melom de to kommunene, og historisk sett har de hatt et rivaliserende forhold.

Arild Iversen, Rune Hovde og Jan Tore Sanner

Kommunalminister Jan Tore Sanner sparket i gang arbeidet med kommunereformen i Ørsta og Volda i september 2014.

Foto: Trond Vestre / NRK

I september 2014 startet Volda og Ørsta prosessen med tanke på en mulig sammenslåing. Det skjedde i et felles kommunestyremøte der også kommunalminister Jan Tore Sanner var tilstede.

Skepsis i Ørsta

Men i Ørsta er det skepis mot å slå seg sammen med nabokommunen.

– For øyeblikket står jeg på mitt standpunkt. Jeg er skeptiker, og det var det jeg gikk til valg på, og så får vi se hva resultatet blir, sier ordfører Stein Aam (Sp).

Det er først og fremst spørsmålet om økonomi som er en varm potet i diskusjonen om sammenslåing. Under møtet mandag ble det gjort klart at de vanskelige spørsmålene må på bordet og avklares relativt raskt.

– Det gjelder spørsmålet om Tussa-aksjene, det gjelder investeringsbehovene og det gjelder lånegjelda, sier Stein Aam.

En felles investeringsplan

Politikere i Ørsta og Volda

Kommuneledelse og politikere i Ørsta og Volda møttes mandag formiddag.

Foto: Trond Vestre / NRK

I Volda er holdningen til sammenslåing langt mer positiv enn i Ørsta. Ordføreren i Volda, Jørgen Amdam (Ap) har forståelse for skepsisen i nabokommunenm, og han er innstilt på å komme ørstingene i møte.

– Vi må rett og slett lage en felles investeringsplan som oppleves som rimelig rettferdig, både i forhold til dagens situasjon, men også i forhold til fremtidige behov i de ulike bygdene og delene av den potensielt kommende kommunen, sier Jørgen Amdam.

Kampen for statlige insitusjoner

Høie møtte Rekkedal Hill

Kampen for sykehuset preger den politiske dagsorden i Volda. Her blilr helseminister Bent Høie under sitt besøk i desember.

Foto: Sara Lovise Roaldset

Kampen for å bevare en rekke statlige institusjoner har preget den politiske dagsorden i Volda. Det gjelder blant annet akuttkirurgien ved sykehuset i Volda, organiseringa av høgskolene og Søre Sunnmøre Tingrett. I tillegg er tilbudet ved flyplassen på Hovden en viktig kampsak.

– For oss er det temmelig avgjørende at vi klarer å tenke regionalt og tenke på behovene vi har, sykehus, høgskole, tingretten, men også andre funksjoner, sier Jørgen Amdam.

– Men du i forhold til disse spørsmålene som handler om å kjempe for viktige institusjoner, at dere er tjent med å slå sammen Ørsta og Volda?

– Ja, dette er en vesentllig grunn til at jeg mener vi er tjent med å slå sammen Ørsta og Volda. Dette er rett og slett maktbygging i forhold til storsamfunnet og staten, sier Amdam.

Fremtiden for sykehuset

Også Ørsta-ordføreren ser at dette kan være et argument for sammenslåing.

– Det viktigste agnet for meg for å ta bort noe av skepsisen er sykehuset. Å bevare akuttfunksjonen ved sykehuset i Volda blir kanskje den viktigste saken den neste perioden, sier Stein Aam.

– Men vi må se på totaliteten og hva som blir resultatet, sier Aam.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL