– Nå innfører vi nulltoleranse for åpen ild

Bruker du åpen ild i naturen lever du farlig. Du risikerer at omgivelsene tar fyr. Og politiet gir deg ikke lenger bare tydelige formaninger.

Brann

Onsdag ettermiddag brant det i terrenget på Stavset i Ørsta. Nå oppfordrer politiet folk til å ikke bruke åpen ild i naturen.

Foto: Olav Standal Tangen

Alle som forårsaker lyng-, gress- og skogbranner kommer nå til å bli etterforsket. Det er så tørt i terrenget at politiet vurderer bruk av ild som så uforsvarlig at det nå straffes med bøter.

Borge Amdam

Borge Amdam er operasjonsleder ved Sunnmøre politidistrikt.

Foto: Frode Berg / NRK

Nå oppfordrer jeg folk om å tenke seg godt om. Nå må det verken tennes bål eller bedrives bråtebrenning. Det er tørt. Og med vind får man branner som er ute av kontroll før man vet ordet av det, sier operasjonsleder Borge Amdam til NRK.

Flere branner på kort tid

Onsdag ettermiddag har det vært en rekke branner i området som Sunnmøre politidistrikt har ansvar for.

På Vålneset i Herøy brente en mann bråte. Et område ble svidd av, og politiet har åpnet sak, da det er forbudt med åpen ild.

I Brusdalen i Skodje kom like etter et bål ut av kontroll. Et område på 15X15 meter ble svidd av. Mannen som tente bålet er anmeldt for dette forholdet.

Like øst for Standal i Ørsta ble et område på 1 mål svidd av omtrent på samme tid. Brannen ble slukket etter at brannvesenet kom til stedet.

Brann Helland

Her har det tatt fyr på Helland i Haram. Det er tørt i terrenget. Nå blir alle branner i terrenget etterforsket, og eventuelle gjerningspersoner blir bøtelagt.

Foto: Tor Sivertstøl / NRK

Nå er det nulltoleranse som gjelder. Vi har hatt mange branner på kort tid. To av brannene skyldes folk som ikke har tenkt seg godt nok om. Det har gått bra, men vi kan ikke ta sjansen på at det skal gå like bra neste gang. Nå reagerer vi med nulltoleranse og anmeldelse, sier Amdam til NRK.

Brann på Frøya

Onsdag herjet brannen på Frøya i Trøndelag.

Foto: Helitrans

– Kutt bålkosen

Det tørre og kalde været har gitt gode forhold for turer i skog og mark. Det er minimalt med snø, og svært tørt i terrenget.

Nå sier vi nei til bålkos. Alle som nyter naturen nå må varme seg på andre måter enn å sette fyr på et bål, sier Amdam.

– Er det rett og slett tankeløyse ute og går?

– Jeg syns det er merkelig at vi får den ene bråtebrannen etter den andre samtidig som vi ser på TV situasjonen på Frøya.

Og det er like tørt i terrenget her hos oss som der?

Ja, det er akkurat like tørt i naturen her. Vi har heldig vis ikke like mye vind. Og det er dette som har gjort at det har gått bra her, sier Amdam.