Nå er det ulovlig å tenne bål langs hele kysten

Nå er det helt forbud å gjøre opp åpen ild og tenne bål langs store deler av kysten, fra Rogaland i sør til Nordland i nord.

Brann i Austevoll

KNUSKTØRT: Den siste halvdelen av januar har det vært svært lite nedbør på Vestlandet og nord til Nordland. Dermed er faren stor for skogbrann, som her på Austevoll i fjor.

Foto: Marlene Toft

På grunn av stor skogbrannfare og de mange storbrannene den siste tiden, er det nå lagt ned forbud mot å gjøre opp åpen ild langs store deler av kysten.

Fra Rogaland i sør til Nordland i nord har kommune etter kommune fulgt myndighetenes oppfordring om å legge ned forbud mot bål og annen ild.

Etter at det i ble totalforbud i hele Hordaland gjelder forbudet nå det aller meste av kystfylkene der brannfaren er stor:

  • Rogaland: Totalforbud i Sør-Rogaland, forbud i de fleste kommuner på Haugalandet.
  • Hordaland: Totalforbud i alle kommuner, de fleste fra 28. januar, noen fra 29. januar.
  • Sogn og Fjordane: Totalforbud i alle kommuner fra 28. januar.
  • Møre og Romsdal: de aller fleste kommuner har innført totalforbud.
  • Sør-Trøndelag: Totalforbud i hele Sør-Trøndelag siden 28. januar.
  • Nord-Trøndelag: ikke totalforbud i alle kommuner, men folk i hele fylket oppfordres til ikke å tenne opp ild.
  • Nordland: totalforbud i Vesterålen, Lofoten, Salten, Tysfjord, Sømna, Brønnøy, Vevelstad, Vega, Alstahaug, Leirfjord, Herøy, Dønna, Nesna, Burøy, Træna, Ballangen, Lødingen, Evenes, Tjeldsund,
  • Troms: Harstad og Kvæfjord.

Fulgte oppfordringen i dag

Lyngbrann på Frøya

TREDJE STORE BRANN: Onsdag brenner det igjen i Trøndelag, i en større skogbrann på Frøya. Dette er den tredje store brannen den siste tiden.

Foto: Helitrans

En etter en har kommunene i Hordaland de siste dagene innført totalforbud mot å gjøre opp ild og tenne bål

I går innførte Bergen og en rekke andre kommuner forbudet. I dag fulgte en rekke kommuner etter, og dermed er det totalforbud i hele Hordaland fylke mot å tenne åpen ild utendørs.

Bakgrunnen er det tørre været i januar og den sterke vinden fra øst. Det har ført til en stor skogbrannfaren som preger hele kysten fra Vestlandet nord til Nordland.

Stor skogbrannfare langs kysten

Det er brannvesenet i hver kommune som bestemmer om det skal innføres slike totalforbud. Etter at store deler av Vestlandet gjorde det i går, har de siste kommunene i Hordaland fulgt etter i dag.

Gressbrann Austevoll

FRYKTER SKOGBRANN: Nå er det forbud mot å gjøre opp ild på store deler av kysten, som her på Austevoll.

Foto: Marlene Toft

– Når vi har gjort dette er etter føre var-prinsippet, fordi at det er så tørt. Konsekvensene av hvordan det kan gå ser vi i Trøndelag, sier brannsjef Johnny Breivik i Bergen brannvesen.

110-sentralen i Bergen har ansvar for hele fylket, og frykter konsekvensene dersom folk trosser forbudet.

– Nå overlater vi det ikke til hver enkelt å gjøre en risikovurdering, men sier at det er såpass tørt at det er fare for spredning – og da er det ikke tillatt, sier Breivik til NRK.

Nasjonal oppfordring

Denne uken ble det sendt ut obs-varsel med varsel om skogbrannfare for kysten, fra Rogaland i sør til Nordland i nord. Det førte til at det ble sendt ut en nasjonal oppfordring fra myndighetene om å innføre ildforbud i alle kommuner hvor det er tørt og mye vind.

– Grunnet faren for gress-, lyng- og skogbrann innføres forbudet utendørs i Austevoll. Avgjørelsen kommer på bakgrunn av obs-varselet, skriver kommunen på sine hjemmesider.

I OBS-varselet fra meteorologene heter det følgende: Lokalt meget stor skogbrannfare på Vestlandet og i Trøndelag. For Nordland: i dag, onsdag og torsdag ventes stor lyng-, gress- og skogbrannfare i områder med mye barmark.