NRK Meny
Normal

– La staten og fylkeskommunen få bygge fergene sjøl

Fylkespolitiker Frank Sve (Frp) i Møre og Romsdal er bekymret over mangelen på konkurranse i fergemarkedet og manglende fornyelse av fergene. Sve mener det offentlig kan bygge fergene og leie ut til private.

Ullensvang

Ferga Ullensvang i sambandet Hareid-Sulesund har skapt myemisnøye.

Foto: Arne Flatin / NRK

Utspillet kom under debatten om en rapport som Møreforsking i Molde har laget med utgangspunkt i de økte kostnadene som fylkeskommunen har fått i forbindelse med fergekontraktene. Kostnadene er blitt en stor økonomisk utfordring for Møre og Romsdal fylkeskommune.

Rapporten slår fast at det er en stor mangel på aktører i markedet, og at det i veldig mange tilfeller er bare to selskaper som komkurrerer om kontraktene.

Flere av politikerne i fylkestinget i Møre og Romsdal mener det kan finnes flere løsninger på problemet. Frp sin gruppeleder i fylkestinget Frank Sve mener at staten eller fylkeskommunene selv må få bygge fergene og leie disse ut.

Urovekkende

Frank Sve

Frank Sve (FrP) mener staten eller fylkeskommunen kan bygge ferger og leie ut tl private.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Enten kan staten gjøre eller så kan faktisk fylkeskommunen selv gjøre det. Da kan vi avskrive fergene på den tiden vi mener det er riktig og slipper å ta den risikoen som selskapene må ta når de ikke vet om de får anbudene om sju år. I tillegg kan vi bygge nye og miljøvennlige ferger, sier Frank Sve.

– Er mangelen på konkurranse i fergemarkedet urovekkende?

– Ja, det er det ikke tvil om. Når en ser på antallet tilbydere så går det nedover, og det er ikke heldig. Det er klart at det skjærer jo litt i hjerterøttene å fremme et slikt forslag. Vi ønsker jo privat konkurranse. Men den kostnadsgaloppen som vi opplever nå, kan vi ikke leve med. Vi må få bygget nye ferger, sier Sve.

Mange løsninger

Frp-politikeren avviser at fylkeskommunen kan gå på en økonomisk smell dersom den selv skal bygge ferger. Frank Sve tror ikke samferdselsministeren vil avvise forslaget, men det kan også komme opp andre løsninger.

– Jeg vet at det blir vurdert mange løsninger. Alle ser at dette går ikke de nærmeste årene. Det viktigste for meg nå er at vi får bygget nye ferger. Da må det handles. Hva statsråden faller ned på vet ikke jeg, men jeg er sikker på statsråden kommer opp med en løsning, sier Frank Sve.