Hopp til innhold

– Jeg tror mange tenker engasjement kun er møter og papirarbeid

18 år gamle Wivi Holte Amundsen tror ikke klimadebatten har vært det som har engasjert ungdom i Møre og Romsdal i 2015. – Jeg tror det er en vanskelig sak å sette seg inn, sier lederen i Fræna ungdomsråd.

Wivi Holthe Amundsen

Wivi Holte Amundsen, leder i Fræna ungdomsråd, tar et tilbakeblikk på 2015.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

FNs klimatoppmøte ble mye dekt av norske og utenlandske medier og en ny internasjonal klimaavtale ble vedtatt i Paris i desember. Målet er å begrense den globale oppvarmingen til under 2 grader. Wivi Holte Amundsen, tror mange ikke bryr seg om klimadebatten.

Klimatoppmøtet i Paris

195 land ble enige om en ny global klimaavtale i Paris 12 desember.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg tror det er en vanskelig sak å sette seg inn i fordi de som ikke er engasjert fra før av. Utenom om Natur og ungdom og de som er med i politiske miljø, tror jeg ikke det er så mange. Det er veldig dumt fordi det er små ting du kan gjøre for å bedre klimaet og en svært viktig sak.

– Er det vanskelig å engasjere ungdom?

– På en måte ja. Jeg tror mange tenker at engasjement kun er lange møter og papirarbeid, men det er det absolutt ikke.

Kvinnelige lederjobber

Wivi Holte Amundsen gjorde seg bemerket under valgkampen da hun kom med klare meninger til politikerne. Blant annet hvor viktig det er å gjøre lederjobber attraktive for kvinner i Møre og Romsdal.

– Jeg har ikke merket så mye endring foreløpig, men det er flott at Fræna har fått sin første kvinnelige ordfører, så noe er nok på riktig vei. Jeg håper at politikerne danner ungdomsforum og kvinneforum mye mer med fokus på lederjobber.

Tove Henøen

Tove Henøen ble ordfører i Fræna etter kommune- og fylkestingsvalget.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Hun tror dagens ungdom i Møre og Romsdal er mest opptatt av et godt kollektivtilbud og styrka helsetjenester.

– Spesielt med tanke på kommunereformen så er det viktig å ha et godt kollektivtilbud som gjør at man kan pendle i fylket vårt.

Planene for 2016

18-åringen sier noe av det ungdomsrådet har kjempet mest for i 2015 å få MOT på ungdomsskolene i Fræna.

Formannskapet i Fræna kommune bestemte i november at MOT eller tilsvarende tiltak i samråd med ungdomsrådet innføres i ungdomsskolene fra skoleåret 2016/2017.

MOT samarbeider med rundt 300 skoler og når 65 000 ungdommer over hele Norge. Ifølge Amundsen er dette en sak rådet har kjempet for i lang tid og som hun ser fram til skal bli satt i gang.

– Hva gleder du deg til i 2016?

– Jeg skal få til ungdomskafé i Fræna kommune. Ungdomsrådet har fått 36.000 fra Fræna næringsliv til oppstart og det gleder vi oss veldig til. Det blir ungdomsrådet som skal styre den og vi vil få til en felles arena der alle kan føle seg velkommen.

– Det kommer også flyktninger til kommunen og ved hjelp av ungdomskafeen kan det bidra til integrering. De kan lære om deres kultur og vi om deres kultur.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL