Hopp til innhold

Paris-avtalen er vedtatt: – Dette er stort

PARIS (NRK): En ny klimaavtale har blitt vedtatt på klimatoppmøtet i Paris. – Jeg inviterer COP til å godta dette dokumentet, jeg ser ingen innvendinger, sa Fabius og skrev dermed historie.

Parisavtalen vedtatt på klimatoppmøtet

Det var en dypt rørt Laurant Fabius som kunne fastslå at han ikke så noen som hadde motforestillinger mot teksten.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Flere år med forhandlinger har ført frem til dette øyeblikket. Lørdag kveld klokken 19.27, sju minutter etter at møtet startet, ble 195 land enige om en ny global klimaavtale i Paris.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius var rørt da han fastslo at han ikke så noen som hadde motforestillinger mot teksten.

– En liten klubbe gjør en stor jobb, sa Fabius idet han klubbet avtalen gjennom.

Han ble møtt med stående applaus i plenumssalen på konferansesenteret i Paris da avtalen var et faktum og jubel ble hørt også på utsiden av plenumssalen.

Laster Twitter-innhold

Alle verdens land skal bidra

Avtalen i Paris er den første klimaavtalen som slår fast at alle verdens land skal bidra til å få ned utslippene av klimagasser. Alle land må gjennomgå og oppdatere sine klimamål hvert femte år.

– Dette er enormt. Nesten alle land i verden undertegnet Parisavtalen – takk til det amerikanske lederskapet, skriver den amerikanske presidenten på Twitter.

Dette er alle ting som den norske delegasjonen, med Tine Sundtoft og Aslak Brun, har kjempet for på Norges vegne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sundtoft

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft jubler sammen med Norges forhandlingsleder Aslak Brun like etter at en ny global klimaavtale lørdag kveld ble vedtatt under FNs klimakonferanse COP21 i Paris 2015.

Foto: Jo Randen / Klima- og miljødepartementet / NTB scanpix

– Skriver historie

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft sier at Norge har vært med på å skrive historie.

– Det har vært noen nervepirrende timer, men da Paris-avtalen ble banket var Norge med på å skrive historie. Dette er endringen av hvordan vi skal drive det globale klimaarbeidet, sier Sundtoft til NRK.

– Det å få lande en avtale med et ambisiøst mål som setter retningen for global nøytralitet. Det å få oppjustering hvert femte år, og få et solid rapporteringssystem har Norge jobbet for i lang tid. At det ble banket der inne, det var stort, sier Sundtoft.

– Vi reiser hjem fra Paris med en avtale som gjør det umulig for oljeindustrien å ture fram som før. Skal målene i avtalen nås må utslippene kuttes helt og det raskt. For å klare dette må gatene fylles av folk og sykler i stedet for biler, vi vil få reinere luft og vi får sjans til å ta vare på vår fantastiske natur, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

– Dette er en fremtid jeg gleder meg til å være med å skape, sier Haltbrekken.

Statsminister Erna Solberg gratulerrte på Twitter like etter at det ble kjent at avtalen ble vedtatt.

Laster Twitter-innhold

Siterte Nelson Mandela

– Avtalen er balansert og dette er det beste vi får til på dette tidspunktet, sa den sørafrikanske ministeren Edna Molewa, som snakket på vegne av utviklingslandsgruppen G77.

Molwa siterte også Nelson Mandela i sin tale.

«I can only rest for a moment, for with freedom comes responsibilities and I dare not linger. For my long walk is not ended».

SISTE NYTT

Siste nytt