– Jeg betrakter dette som en delseier

Distriktsrådslederen i HV11, Per Devold, er glad for de positive signalene som har kommet om fremtiden for Heimevernet på Setnesmoen i Rauma, men det er fortsatt mye som er usikkert.

Per Devold

Per Devold er spent, men ser optimistisk på signalene som har kommet i dag.

Foto: NRK

Forhandlingene i Stortinget om Langtidsplanen for Forsvaret har vært tunge og vanskelige. Det er en svært omfattende plan med mange kryssende interesser og det er snakk om mye penger.

Det ble ingen avklaring verken torsdag eller fredag, forhandlingene fortsatte i helgen, men heller ikke da kom de politiske partiene på Stortinget frem til enighet.

Glad for signalene

Mandag formiddag kom det signaler om at HV11 på Setnesmoen var berget fra nedleggelse etter at Ap og regjeringspartiene var blitt enige. Dette er det i løpet av dagen blitt sådd tvil om, men distriktsrådslederen i HV11 er likevel glad for signalene.

– Vi tar dette som en delseier. Ut fra utgangspunktet som vi hadde med forslag om nedleggelse så må det jo betraktes som det, sier distriktsrådsleder Per Devold.

  • Per Devold, distriktrådsleiar i HV-11.

    Hør distriktsrådslederen i HV11, Per Devold her.

Motstand

Forslaget om å legge ned HV11 er blitt møtt med massiv motstand både i Møre og Romsdal og i Sogn og Fjordane. Kjente krigsveteraner som Joachim Rønneberg og Ragnar Ulstein har frontet motstanden mot nedleggelse. ( krever innlogging ). Også distriktsrådslederen i HV11 advarer mot nedleggelse.

– Når vi får så store avstander som vi gjør mellom Bergen og Værnes så mister vi på en måte fotfeste i vårt eget fylke, sier Per Devold.

Usikkert

Men forhandlingene i Stortinget er ikke i havn, og det er stor spenning knyttet til hva som blir det endelige resultatet.

Harald Tom Nesvik

Harald Nesvik er parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Kilder NRK har vært i kontakt med påpeker at det er høyst midlertidig at HV11 på Setnesmoen blir opprettholdt. Det er ikke tatt noen endelig bestemmelse om dette.

Parlamentarisk leder i Frp, Harald Nesvik, mener det er for tidlig å trekke noen konklusjoner.

– Forhandlingene er ikke havn. Vi er ikke enige om dette før vi er enige om alt, sier Harald Nesvik til NRK.

Harald Nesvik som sitter sentralt i forhandlingene i Stortinget, vil ikke si noe om hva partene har kommet frem til

Spenning

Etter hva NRK forstår er det en kompliserende faktor at Ap og regjeringspartiene kan bli enige om Langtidsplanen, men det er KrF og Venstre som regjeringspartiene forhandler om hva som skal legges inn i statsbudsjettet for 2017.

Selv om distriktsrådslederen i HV11 er glad for signalene som har kommet i dag, er han spent på de neste dagene og ukene.

– Ja, det er jeg. Men jeg vil slutte meg til stabssjefen som sa at vi må vente inntil 15. november før vi har det mer konkret. Inntil da er det fortsatt spenning, men vi har tatt av ei bør, sier Per Devold.