Hopp til innhold

– Hører du Bent Høie, ropte Gilbert fra scenen

Aksjonsgruppene står sammen mot nedlegging av lokale sykehus. Under sykehuskonferansen gikk Mads Gilbert hardt ut mot helse- og omsorgsministeren.

Sykehuskonferansen i Kristiansund

Rundt 400 møtte opp i Braatthallen i Kristiansund, for den nasjonale sykehuskonferansen på lørdag. Her sitter Kristiansunds ordfører, Kjell Neergaard.

Foto: Roar Strøm / NRK

Politiker Kjersti Toppe fra Senterpartiet var den eneste som møtte opp fra Stortinget, til lørdagens nasjonale sykehuskonferanse i Kristiansund. Der var også aksjonsgruppene for kampen mot helseforetaksmodellen samlet.

– Nordfjord sykehus er i dag demontert. Vi har ikke akuttkirurgi, ikke føde og ikke ortopedi, sier Marit Nore Sørhaug fra Sykehusaksjonen i Nordfjord.

– På Rjukan har vi mistet lokalsykehuset vårt. Vi har utviklet en stor politikerforakt, forteller Åsne Linnerud, som tidligere var leder på det tidligere sykehuset på Rjukan.

Opposisjonen står sammen

Sykehuskonferansen

Rundt 400 møtte opp til den nasjonale sykehuskonferansen i Kristiansund på lørdag.

Foto: Roar Strøm / NRK

Formålet med konferansen er å fremme arbeidet for å legge ned helseforetakene, og forsvare lokalsykehusene.

– Vi trenger en organisatorisk kraft for å komme oss inn i nominasjonsprosessen, i forhold til partiene nå til høsten. Vi trenger en kraft som kan knekke helseforetaksmodellen, sier konferanseleder Stein Kristiansen.

Sørhaug, fra Sykehusaksjonen i Nordfjord, sier at å stå sammen viser styrke.

– Det handler om en demontering av helsevesenet vårt. At bare en fra Stortinget møter opp blir deres problem, for dette er en aksjon som går over hele landet, sier hun.

– I Volda frykter vi for akuttberedskapen. Vi føler et moralskt ansvar for å si fra om hvor galt dette kan bli. Vi krever en stopp i denne ødeleggingen sykehustilbudet, sier Per Johan Ramsli, leder for Folkeaksjonen for Volda sykehus.

Gilbert med Høie-slakt

Mads Gilbert

Mads Gilbert holdt foredraget «Makta frykter fakta» under sykehuskonferansen i Kristiansund.

Foto: Roar Strøm / NRK

Overlege og professor Mads Gilbert viste stor misnøye til helse- og omsorgsminster Bent Høie fra scenen.

Der la han frem sine synspunkt om hvor dårlig han synes helseforetaktsmodellen var, og sin frustrasjon over at lokale sykehus forsvinner.

– Det er mange fakta som taler sterkt mot den modellen Høie har lagt opp, nemlig å kreve 80–100.000 i befolkningsgrunnlag, for lokalsykehus med akuttfunksjoner. Det er meningsløst, sier Gilbert til NRK.

At befolkningen står sammen, mener han er viktig.

– Både erfaring, fakta og dagliglivets sykehusdrift, er til fordel for lokalsykehusenes forkjempere. Jeg vil slå et slag for at vi får folkeavstemninger om saken, sier han.

Håpte på større oppmøte

Før sykehuskonferansen hadde konferansegeneralen håpet på at minst 1000 personer ville ta turen innom. På det høyeste, tror han at det var rundt 400 i salen.

– Jeg hadde så klart håpet på flere, men jeg tror dagen i dag vil få en betydning. At Toppe møtte opp, ser jeg på som et godt tegn på at de ikke frykter fakta, sier Kristiansen.

På spørsmål om det tror Stortinget vil høre dem, er Kristiansen klar i sitt svar.

– Jeg er overbevist om at de kommer til en situasjon der de må skrote reformen. Den har mistet legitimiteten. Det er skandale på skandale.

Aksjonsgruppene mot Helseforetakene

Stein Kristiansen (f.v), Per Johan Ramsli, Marit Nore Sørhaug og Åsne Linnerud, står sammen i kampen for å legge ned helseforetakene, og forsvare lokalsykehusene.

Foto: Roar Strøm / NRK