NRK Meny

Ny sjukehusaksjon med base i Kristiansund

Kristiansund blir vertskap for nasjonal konferanse som ønsker å legge ned helseforetakene.

Kristiansund Sjukehus

Det er den lokale aksjonsgruppa for Kristiansund sjukehus som står bak den nasjonale sjukehuskonferansen i Kristiansund 20.august.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Det er den lokale aksjonsgruppa for Kristiansund sjukehus som står bak den nasjonale sjukehuskonferansen i Kristiansund 20.august.

Formålet med konferansen er å fremme arbeidet for å legge ned helseforetakene, og forsvare lokalsjukehusene.

– Gjennom en årrekke har det vært politisk kamp om organiseringen av vårt helsevesen og lokaliseringen av lokalsykehusene. En lang rekke lokalsamfunn har mobilisert i demonstrasjoner og aksjoner, som har vist en massiv motstand mot helseforetaksmodellen som styringsinstrument for sykehusene, skriver arrangørene i en pressemelding.

Kjersti Toppe

Senterpartipolitiker Kjersti Toppe kommer til Kristiansund.

Foto: Andreas Grimsæth / NRK
Mads Gilbert

Legen Mads Gilbert kommer til konferansen.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Initiativtakere til konferansen er Stein Kristiansen, Oddbjørn Lomundal og Steinar Berge.

– Målet med denne nasjonale sykehuskonferansen er gjennom fakta å dokumentere at helseforetaksmodellen ikke fungerer og må avvikles, sier de.

Mobiliserer mot foretakene

– For å lykkes med dette må det mobiliseres på et bredt grunnlag, på tvers av regionale, nasjonale og politiske grenser. Det overordnede målet er altså å avvikle helseforetaksmodellen og opprettholde lokalsykehusene. Det er hensynet til helse, liv og sikkerhet for folket som skal være avgjørende for lokaliseringen av lokalsykehusene, sier de tre.

En rekke politikere og samfunnsdebattanter skal innlede på konferansen. Blant de som har takket ja til å delta er lege Mads Gilbert, Eli Berg amanuensis ved Universitetet i Oslo, Kjersti Toppe, stortingsrepresentant for Sp og en rekke lokale sjukehusforkjempere fra hele Norge.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.